Australski znanstvenici

Depresija kod rodilja povezana sa zlostavljanjem

Depresija kod rodilja povezana je s njihovom izloženosti fizičkom i emotivnom zlostavljanju njihovih partnera, utvrdili su australski znanstvenici.

Prema rezultatima njihova istraživanja 40 posto žena koje pate od postporođajne depresije bilo je zlostavljano bilo emotivno bilo fizički.

"To je vrlo važna poruka koja mora doći do zdravstvenih djelatnika", kaže Hannah Woolhouse u australskom Murdoch Children's Research institutu u Victoriji.

"Kada imaju posla sa ženama koje pate od postporođajne depresije moraju imati na umu mogućnost da nasilje njihovih partnera tomu pridonosi", kazala je Woolhouse dodajući da treba razmotriti i mogućnost da se agresivnim partnerima omogući liječenje ili čak i sklonište za zlostavljane žene.

Prema njihovu istraživanju koje je obuhvatilo 1305 prvorotki njih 210 odnosno 16 posto razvilo je depresiju u prvih 12 mjeseci nakon poroda.

"Oko 40 posto žena koje su imale simptome depresije također su opisivale nasilno ponašanje svojih partnera", napisali su istraživači u radu objavljenom u BJOG-u - međunarodnom časopisu za poroditeljstvo i ginekologiju.

Istraživači upozoravaju da se žene moraju pratiti punih 12 mjeseci nakon poroda jer se u pola slučajeva depresija pojavila više od šest mjeseci nakon poroda.

Komentiraj članak

Komentari