Ozbiljne optužbe

DEMOKRATI OBJAVILI OPTUŽNICU PROTIV TRUMPA 'Nitko, čak niti predsjednik, nije iznad zakona'

Objavljen je sadržaj optužnice protiv republikanskog predsjednika Donalda Trumpa, što otvara put za glasanje o samoj optužnici ovoga tjedna.

Demokrati su u utorak objavili formalne optužbe protiv predsjednika Donalda Trumpa tereteći ga za zloporabu ovlasti i opstruiranje Kongresa na osnovi čega traže njegov opoziv. Zastupnički dom trebao bi o optužbama glasati u punom sastavu idući tjedan, prenosi dnevnik.hr

Taj će dom, u kojem većinu imaju demokrati, gotovo sigurno glasati da se republikanskog predsjednika opozove, čime će se otvoriti put za suđenje u Senatu, koji kontroliraju republikanci, a ono će vjerojatno početi u siječnju, piše dnevnik.hr.

Predsjednik Odbora za pravosuđe Zastupničkog doma, Jerrold Nadler, rekao je novinarima da je Trump ugrozio ustav Sjedinjenih Država, naštetio integritetu predsjedničkih izbora 2020. i ugrozio nacionalnu sigurnost.

"Nitko, čak niti predsjednik, nije iznad zakona", rekao je.

Demokrati su 24. rujna pokrenuli istragu o optužbama da je Trump vršio pritisak na Ukrajinu da pokrene istragu o njegovu demokratskom političkom suparniku, bivšem potpredsjedniku Joeu Bidenu, na izborima 2020.

Demokrati ga optužuju da je zlorabio ovlasti uskrativši vojnu pomoć Ukrajini te nudeći mogući sastanak u Bijeloj kući kao protuuslugu ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da objavi da pokreće istragu protiv Bidena.

Republikanci optužuju demokrate da žele dovesti u pitanje rezultate izbora 2016. "lovom na vještice" protiv Trumpa, koji odbacuje sve optužbe.

Trump u Senatu najvjerojatnije neće biti proglašen krivim jer taj dom kontrolira njegova stranka. (Hina)

Komentiraj članak

Komentari