Polarni san

Davor Rostuhar održao predavanje u Stonu: Kada nešto sanjamo puno je posla do ostvarenja

Multimedijalno predavanje “Polarni san” održano je u kaštelanovoj kući u tvrđavi Veliki Kaštio u Stonu u četvrtak.

Davor Rostuhar, putopisac i fotograf, Zagrepčanin koji je obilježen kao prvi Hrvat koji se upustio na ekspediciju na Južni pol, sam, pješice, vukući saonice teške 135 kilograma i bez upotrebe bilo kakve vanjske energije. Ekspedicija je trajala 48 dana tijekom koje je prešao 1163 kilometra uz prosječnu dnevnu temperaturu od -18 Celzijevih stupnjeva koja je uz vjetar iznosila i -30 Celzijevih stupnjeva.

“Kada nešto sanjamo puno je posla do njegovog ostvarenja” kazao je Rostuhar. Njegov san započeo je prije 16 godina na prvom velikom putovanju u Egipat na biciklu s 19 godina. Tada mu je u Istanbulu u ruke došao primjerak National Geographica u kojemu je bio prikazan Naomi Uemura, Japanac koji je prvi sam došao na Sjeverni pol. Njegova priča ga je osvijestila kako na sjeveru i jugu postoje autentične pustolovine netaknute prirode i horizont bjeline od 360 stupnjeva. Sjeverni pol mu je nažalost postao nedostupan zbog globalnog zatopljenja i nedostatka leda te je naveo kako u zadnjih osam godina tamo nije uspjela nijedna ekspedicija.

Njemu najmrskija tema i najveći strah bila je hladnoća. Kako bi se pripremio na ono što ga čeka na Južnom polu, upustio se na ekspedicije na Peru prilikom kojih je zadobio ozebline na nožnim palčevima. To ga je poučilo i bila mu lekcija kako hladnoću ne smije uzimati olako te da je sljedeći korak vezan uz pravilnu pripremu puta. Tu pripremu nastojao je poboljšati slušajući predavanja drugih ljudi i njihovih uspjeha, raznim ekspedicijama u Norveškoj zatim na krajnjem sjeveru Sibira provodeći vrijeme s Nemecima, jedinim nomadskim narodom koji ne koriste motorna vozila pri svojim seobama. Još jedno bitno putovanje bilo je na krajnjem sjeveru Grenlanda gdje živi skupina eskima koji također još nisu motorizirani već koriste pseću zapregu. Sve te ekspedicije su mu pomogle da nauči potrebno od tradicionalnih naroda te da ustvrdi njihovu prilagodbu u tako ekstremnim uvjetima.

Priprema puta je trajala dvije godine. Osim fizičke snage i izdržljivosti trebala mu je i mentalna snaga. Za mentalnu snagu potrebno je više vježbanja i truda nego kod fizičke. Kako bi to postigao uputio se u Indiju gdje je  naučio meditirati i pronaći u teškim situacijama zen, blaženstvo unutarnjeg duha. Nakon povratka u Zagreb, nastavio je svakodnevno raditi sa psiholozima i mentalnim trenerima.

Prije samog puta, Rostuhar se našao u novčanim problemima. Iako je dio sredstava dolazilo od donacija i sponzora, s obzirom na veličinu ekspedicije morao je pronaći način kako skupiti ostatak novca. Iz tog razloga odlučio se medijski eksponirati i izložiti javnosti svoj plan. Nakon pozitivnih komentara i ovacija, na ljeto se uputio pješice kroz Hrvatsku gurajući kolica sa svojim knjigama, gdje je u gradovima održavao predavanja i skupljao novac.

“Snovi koštaju, što više sanjamo to više moramo platiti tu cijenu”, rekao je on.

Osim fizičke i mentalne snage, opreme, prijašnjih iskustava, veliku ulogu igrala je prehrana. Zajedno s nutricionistima gradio je plan prehrane dvije godine. Hrana testirana na terenu, dehidrirana i pripremljena za ekspediciju u 10 obroka dnevno.

Cijelu ekspediciju snimao je mobitelom i malom kamerom a film koji je na predavanju pušten režirao je Đuro Gavran.  

Sve skupa bilo je toliko pomno i s velikom pažnjom isplanirano u sitnice da je Rostuhar kazao kako apsolutno ništa ne bi drugačije napravio.

Davor Rostuhar najavio je svoje sljedeće putovanje oko svijeta na kojemu će mu praviti društvo njegova zaručnica Anđela a projekt je pod nazivom “Ljubav oko svijeta” - istraživanje ljubavi kroz razne kulture. Svatko se može  učlaniti na internet stranici KEK.hr i pratiti izvještaje s putovanja.

Karla Bulica

Komentiraj članak

Komentari