Ogromna površina

Danas u Istanbulu otvorenje najveće zračne luke na svijetu

Prostirat će se na 76,5 milijuna četvornih metara - odnosno pokrivat će površinu 9 km puta 8,5 kilometara, a od središta Istanbula bit će udaljen 35 kilometara.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan danas će svijetu predstaviti novi ponos svoje zemlje – u Istanbulu će otvoriti najveću zračnu luku na svijetu. Novi istanbulski aerodrom prostirat će se na 76,5 milijuna četvornih metara - odnosno pokrivat će površinu 9 km puta 8,5 kilometara, a od središta Istanbula bit će udaljen 35 kilometara, piše Poslovni dnevnik.

Ovo je treći aerodrom u Turskoj. Dva dosadašnja aerodroma u Istanbulu lani su primila oko 95 milijuna putnika. Kroz do danas najveću istanbulsku Međunarodnu zračnu luku Atatürk prošle je godine prošlo gotovo 64 milijuna putnika, a Međunarodnu zračnu luku Sabiha Gökçen više od 31 milijun.

Istanbul, jedini grad u svijetu koji se prostire na dva kontinenta (Europa i Azija), iz godine u godinu ima sve veći broj putnika u zračnom prometu, a zračna luka Atatürk nema dovoljno prostora za širenje potrebnih kapaciteta jer je okružena rezidencijalnim zgradama i industrijskim postrojenjima.

Kada se potpuno dovrši, Novi istanbulski aerodrom, kako se za sada zove, imat će oko 200 milijuna putnika i postat će najprometniji na svijetu.

Za usporedbu – danas najveći promet ima Međunarodni aerodrom Hartsfield–Jackson u američkom gradu Atlanti sa 104 milijuna putnika u prošloj godini. Najprometnija europska zračna luka je Heathrow u Londonu sa 78 milijuna putnika lani.

Turski predsjednik Erdoğan danas bi trebao obznaniti i ime nove istanbulske zračne luke, za koju se procjenjuje da će, kada bude potpuno dovršena, koštati oko 30 milijardi eura.

Prvi međunarodni letovi iz nove zračne luke bit će za Cipar i Azerbajdžan.

 

Komentiraj članak

Komentari