PROFIL IZBORNIKA

DAN KAD JE POČELA DALIĆEVA REVOLUCIJA Krenula smjena generacija, tko ostaje, tko otpada?

Stari nude ozbiljnost, mladi bezobrazluk, pod tom egidom Dalić zamišlja napasti Grke.

Naravno da prvi popis novog nogometnog izbornika Zlatka Dalića podliježe analizi, možda čak i pretjeranoj. Jer, poslovično oprezan, ali ne i zatvoren za javnost, Zlatko Dalić pokazao je i popisom da na reprezentaciju računa dugoročno. Naime, popis je sastavljen i postavljen upravo tako da se zamišlja kao početak jednog novog razdoblja hrvatske nogometne nacionalne vrste.

I to u trenutku kada se ne zna hoće li Hrvatska uopće vidjeti svjetsku smotru u Rusiju i hoće li Zlatko Dalić ostati za kormilom momčadi.

No, tijekom ovih kvalifikacija dalo se jasno razabrati da hrvatskoj postavi nedostaje svježe, mladenačke krvi. Česte su bila partije bez lepršavosti pa i mladenačkog zanosa. Neke su se utakmice dobile na rutinu, druge izgubile kao da momčad nije istrčala na teren.

Dobro, pitanje motivacije i remotivacije pitanje je suvremenog nogometa opterećenog strašnim ritmom utakmica pa se prema tome mladi igrači još uvijek bolje snalaze od starijih upravo zbog kondicijske spreme i želje da se vinu visoko. Oni koji su se odavno vinuli visoko, a takvih je u našoj reprezentativnoj momčadi bezbroj, znaju podbaciti.

Očito sve nabrojano Dalić je već odavno spoznao. I dok je čekao posao, nakon prvih razgovora s čelnicima Saveza, zamislio je kako osvježiti momčad. To je učinio, vidjelo se po ovom prvom popisu, a da situacija nije tako delikatna i dramatična bilo bi na popisu zacijelo još iznenađenja.

Već je izborom stručnog stožera Dalić najavio oštar kurs, ubacivši one koji još donedavno baš ginuli za reprezentaciju, što su činili i Srna i Olić, a angažiranjem Dalića koji je mnogima bio izbornik u mladoj reprezentaciji Dalić dobiva još na autoritetu, a reprezentacija na tradiciji.

Krvna slika hrvatske momčadi skenirana okom nogometnog znalca nije najzdravija, jer da je neoštećena onda ne bi bilo problema na gostovanju kod Islanda i Turske, kamoli na domaćoj utakmici protiv Finske. A Hrvatska je igrala sa svojim proslavljenim igračima i izgledala, u najmanju ruku, teško bolesna.

Hitna terapija lijekom “Zlatko Dalić” urodila je plodom, no dvoboj protiv nakostriješenih Grka, i to dvije utakmice, traži sve, u te utakmice ne može se ući s dosadašnjom praksom koja je reprezentativcima u glavi nudila samo jednu misao. “Pa, suparnik će se sam predati”!

Stari nude ozbiljnost, mladi bezobrazluk, pod tom egidom Dalić zamišlja napasti Grke.

Da je Dalić pomno radio popis da se iščitati činjenicom da nije pozvao Čopa, uputio mu je tek pretpoziv. Računajući bjelodano na tri napadača koje ima, Mandžukića, Kalinića i Kramarića, upitno je tu što bi Čop uopće činio. Samo čekao…

Zato je pozvao Rebića koji je i klasični napadač, ali i pravo nekadašnje “krilo”, prodoran i u formi koji može igrati bez nominacjie napadača, a razarati na strani terena. Rebić, uopće, nije bio u Čaćićevim kombinacijama. Pouzdano znamo da je Dalić kontaktirao i Rebićevog klupskog trenera, bivšeg izbornika Niku Kovača. Raspitivao se o njegovom stanju i formi. Pozvao ga je.

Nikola Vlašić logičan je izbor. Makar ga mnogi već vraćaju u mladu reprezentaciju Vlašić može poslužiti Daliću kao udarna igla ako momčadi ne ide, ako je treba razbucati, ako netko konačno treba pretrčati ili predriblati jednog igrača. Tu je zato Vlašić koji svojom energičnoću može pokrenuti svijet, kamoli ne jednu običnu momčad.

Idemo dalje, Leovac i Nižić uistinu su zaslužili poziv, a to pokazuje kako će Dalić računati i ina igrače iz Prve HNL.
Možda to i nije puno novosti u popisu, no ipak je to prvi popis i znakovit je, lako se iz njega da profilirati Dalićevo studiozno razmišljanje, piše dnevno.hr.

Popis hrvatskih reprezentativaca za utakmice s Grčkom

VRATARI: Danijel Subašić (Monaco), Lovre Kalinić (Gent), Dominik Livaković (Dinamo)

OBRANA: Domagoj Vida (Dynamo Kijev), Dejan Lovren (Liverpool), Šime Vrsaljko (Atletico Madrid), Josip Pivarić (Dynamo Kijev), Matej Mitrović (Bešiktaš), Ivan Strinić (Napoli), Marin Leovac (PAOK), Zoran Nižić (Hajduk)

VEZNI: Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Barcelona), Milan Badelj (Fiorentina), Marko Rog (Napoli), Filip Bradarić (Rijeka), Mario Pašalić (Spartak), Nikola Vlašić (Everton)

NAPADAČI: Mario Mandžukić (Juventus), Ivan Perišić (Inter), Nikola Kalinić (Milan), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Ante Rebić (Eintracht)

Pretpozivi: Marcelo Brozović (Inter), Marko Pjaca (Juventus), Duje Čop (Standard Liege), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen), Antonio Milić (Oostende),

Komentiraj članak

Komentari