Festival žudija u Zažablju

ČUVARI KRISTOVA GROBA: Više od tisuću žudija iz svih krajeva Hrvatske okupilo se u neretvanskom kraju!

Mnogi od nas posljednjih su godina čuli za žudije, pogotovo u vrijeme prije Uskrsa, odnosno u vrijeme koje je upravo pred nama. Ali, tko su uopće žudiji i što predstavljaju?

Žudiji su mladići obućeni u odore rimskih vojnika koji, prema tradiciji, tijekom Velikoga tjedna čuvaju Kristov grob. Ime je grčko-romanskog podrijetla i najvjerojatnije znači Židov. Ovaj običaj u Hrvatskoj je najrašireniji u Dalmaciji i Dalmatinskoj zagori, a korijene vuče još iz 19. stoljeća, odnosno iz 1857. godine, kad je u župi sv. Ilije u Metkoviću po prvi puta krenuo običaj čuvanja Kristova groba.

Žudije su, kao skupina, sastavljeni od 12 stražara predvođenih zapovjednikom, odnosno 'Judom', kao trinaestim članom, a osim u rimsku odoru, znaju se odjenuti u narodnu nošnju (Vrlika, Tisno) ili u odore mornara (Opuzen, Komin), ovisno iz kojeg kraja potječu. Samo uprizorenje počinje na Veliki četvrtak izlaskom pred oltar mjesne crkve, potom se žudiji u parovima izmjenjuju i bdiju sve do ponoći s Velike subote na Uskrs, kad Isusovim uskrsnućem od straha popadaju na pod i pobjegnu. Kao i pri odijevanju, tako i ovdje postoji nekoliko iznimaka, poput žudija iz župe Vid, koji nakon 'padanja' u ponoć, na sam blagdan Uskrsa ipak ostaju stajati.

Svakako najpoznatiji žudiji oni su iz Vodica, koji su 2001. godine organizirali 'Festival žudija', isprva znan i kao 'Susret žudija Dalmacije'. Prvih šest godina Festival je organizirala vodička župa Našašća Svetog Križa, a nakon toga počeo se održavati i po ostalim župama. Vodice, kao začetnik Festivala, dobile su čast da se svakih šest godina ova uskrsna manifestacija organizira u njihovom gradu.

Prije tri godine Vodički žudiji slavili svoju 100 obljetnicu postojanja i bili su predstavnici jedne od 29 župa koje su 2012. godine sudjelovale na Festivalu, poput žudija iz Baške Vode, Brela, Imotskog, Jezera, Knina, Marije Bistrice, Metkovića, Miljevaca, Prvić Šepurina ili Tribunja.

Ove godine malo neretvansko mjesto Mlinište, u općini Zažablje bilo je domaćin hvale vrijednoga Festivala koji je okupio preko 1000 žudija iz svih krajeva zemlje. Čak 33 skupine žudija s više od tisuću sudionika, prikazale su svoje uskršnje običaje čuvara Kristova groba. Svako mjesto njeguje svoje običaje koji se razlikuju od drugih župa.

Za 2016. godinu čast organizacije pripala je župi svetog Frane iz Imotskog.

Komentiraj članak

Komentari