IZGLED I FUNKCIONALNOST

ČUVA OBIČAJE GRAĐANA Buduća placa u Gružu imati će sve što Dubrovčani zaslužuju (VIDEO)

Izgled nove place bazira se na jednom cjelovitom prostoru koji pod istim krovom okuplja sve sadržaje. Radi se o svijetlom i prozračnom ambijentu dobivenom nadstrešnicom od drveta i platna koje propušta svjetlost, te natkriva otvoreni prostor namijenjen trgovanju i susretanju, a dimenzijama i ugođajem odgovara svojoj ulozi.

Zbog rušenja proračuna za 2017. godinu tvrtka Sanitat je odlučila sama financirati rekonstrukciju place bez pomoći Grada Dubrovnika. Sanitat gradskim tržnicama  upravlja od 1976. godine i ovo je najizdašnije izdanje dosad čija se vrijednost procjenjuje na osam milijuna kuna.

Autor projekta priznati je i nagrađivani arhitekt Dino Peračić. 
„Rekonstrukcijom, uređenjem i natkrivanjem postojeće tržnice, osim novog izgleda, unaprijedit će se i sama funkcionalnost tržnice, dok će se postojeći mediteranski duh u potpunosti zadržati“, kaže Peračić.
Uređenjem tržnice ona postaje prepoznatljiv javni prostor, koji čuva gradski život i običaje građana, ali i stvara nove prostorne kvalitete za budućnost. Najvažniji dio projekta je zaštita tržnice od kiše i jakog sunca, tvrdi arhitekt.

„Današnje tende nisu dobro i trajno rješenje, a bilo je važno zadržati prirodno svjetlo i zrak, jer bez njih gubimo osjećaj prodaje na otvorenom. To čini razliku između kupovine u trgovačkom centru i trgovanja na bancima na otvorenom gradskom trgu.“ Iz ovog razloga nad tržnicom se postavljaju velike tende koje su načinjene od platna koje propušta svjetlo i konstrukcije koja se zaokreće, kako bi se dobilo ugodno svjetlo, provjetravanje i ugodna klima na tržnici u toplim danima.˝

Bitno je naglasiti kako se uređenjem zadržava današnji način trgovanja na pojedinačnim bancima u nizu. Dio se prilagođava za prodaju cvijeća i postavljanje prodajnih stolova u drugačije sklopove, ovisno o novim potrebama.

„Tržnica je iznimno važan društveni prostor, istovremeno značajna javna građevina i gradski trg. Iz tog razloga zadržali smo prostor u jednoj cjelini, bez podjela stupovima i činjenicom da se pola tržnice nalazi unutar, a pola izvan ljetnikovca˝, zaključuje Peračić.

Komentiraj članak

Facebook komentari