CURICA (10) SE KUPALA U RIJECI S OBITELJI: Počela se ponašati čudno, završila u bolnici i preminula. Ameba joj je ‘pojela’ mozak!

Nesretna desetogodišnja djevojčica Lily Mae Avant umrla je nakon što je došla u dodir s rijetkom amebom koja jede mozak. Kako piše Independent, Lily se zarazila parazitom za vrijeme dok je plivala sa svojom obitelji u teksaškoj rijeci Brazos u blizini Wacoa u SAD-u.

Stanje joj se brzo pogoršalo 

Ubrzo ju je počela boljeti glava te je njezina obitelj prijavila da ima vrućicu. Nekoliko dana kasnije, Lily se počela čudno ponašati, a onda je postala nekoherentna i uopće nije reagirala na podražaje. Potom je prebačena u medicinski centar Cook Children u Fort Worthu. Osnovna škola Valley Mills koju je pohađala, potvrdila je u ponedjeljak na Facebooku smrt djevojčice, rekavši da je školski okrug “duboko ožalošćen gubitkom Lily Avant. Lily je bila apsolutni blagoslov za našu osnovnu školu. Bila je izvanredna učenica, ali što je još važnije, Lily je bila nevjerojatna osoba i prijatelj svima“.

Opasne lokacije

Liječnici su zaključili da je došla u kontakt s amebom Naegleria fowleri, rijetkim, ali smrtonosnim jednostaničnim organizmom koji se često nalazi u toploj slatkoj vodi. Opasne lokacije mogu uključivati rijeke, tople izvore ili jezera, gdje ameba zna pronaći put kroz nos u mozak žrtve. Infekcija amebom izaziva primarni amebni meningoencefalitis, akutnu gnojnu upalu mozga i moždanih ovojnica. U SAD-u je zabilježeno 145 slučajeva amebe otkako je prvi put otkrivena u toj zemlji 1960-ih godina, prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. No, bolest ima nevjerojatno visoku stopu smrtnosti, tako da čak 97 posto onih koji se zaraze umiru od infekcije. Samo četiri osobe od njih 145 su navodno preživjele, piše Independent.

Komentiraj članak

Komentari