Znate li prepoznati simptome?

ČIR NA ŽELUCU Evo koje tri namirnice pomažu

Bolovi u trbuhu i želucu česta su pojava kod ljudi svih dobnih skupina, a jedan od uzroka može biti i čir na želucu.

Čitav probavni sustav često je na meti mnogih nametnika, infekcija i bolesti. Hrana koja prolazi kroz probavni sustav se potpuno razgrađuje, a hranjive tvari se apsorbiraju. Čir na želucu nastaje u slučaju oštećene sluznice.

Uzrok mogu biti bakterije i stres

Čir na želucu, službenog naziva peptički ulkus često je oboljenje, a najčešći razlog je bakterijska infekcija. Bakterija Helicobacter pylori uzrok je skoro svih čireva na želucu, i to čak u 80% slučajeva. To ne znači da ćete sigurno imati čir ako ste zaraženi ovom bakterijom. U slučaju infekcije ova bakterija slabi zaštitnu moć sluznice želuca i dvanaesnika pa se na taj način omogućava prodor kiselina koje se nalaze ispod nje. Kiseline će tako nadražiti sluznicu i stvoriti ulkus ili čir na želucu.

Infekcija se može prenijeti različitim putem – direktnim kontaktom usta na usta u slučaju ljubljenja, prljavim rukama, hranom ili vodom. Ova bakterija može preživjeti u želučajnoj kiselini pa tako prolaziti do zaštitne sluznice i probija ju.

Osim bakterije uzrok mogu biti dugotrajno korištenje nesteroidnih preparata i lijekova kao što je acetilsalicilna kiselina i ibuprofen. Osim toga nepravilna prehrana, ljuti začini i stres također mogu potaknuti razvoj čira na želucu i pogoršati simptome.

Simptomi se mogu zamijeniti za žučne kamence

Ova bolest stvara neugodnu i jaku bol u želucu. Bol se može očitovati u predjelu leđa pa se zato često prividno zamijeni za žučne kamence i obrnuto.

Ovo su glavni simptomi čira na želucu:

 • ravnomjerna i tupa bol
 • bol koja se pojavljuje i nestaje u razmacima od nekoliko dana do nekoliko tjedana
 • bol se pojavljuje 2-3 sata nakon jela
 • bol se javlja usred noći i na prazan želudac, a smanjuje uzimanjem hrane
 • moguće je da se bol pojačava nakon uzimanja hrane
 • gubitak kilograma
 • nadutost
 • slab apetit
 • podrigivanje
 • mučnina
 • povraćanje

U slučaju nastanka oštre boli u želucu koja nastaje iznenadno odmah se obratite liječniku. Osim toga je krv u stolici ili povraćanje krvavog sadržaja znak za uzbunu. To može prikazivati puno veće i ozbiljnije probleme kao što je perforacija želučane stijenke ili stijenke dvanaesnika.

Pretrage uključuju ultrazvuk i endoskopiju

Kako bi se provjerio uzrok bolova i žarenja u dvanaesniku, potrebno je napraviti rendgensku pretragu jednjaka, želuca i dvanaesnika. Također se treba izvesti i endoskopija. Pretraga za čir na želucu provodi se tako da se pacijentu daje barijeva kaša pa se snimaju ciljani organi i ulkus. Za endoskopsku pretragu koristi se endoskop koji se uvodi kroz usta i grlo sve do želuca i dvanaesnika. Kroz ovaj pregled liječnik može promotriti sluznicu želuca ili dvanaesnika te napraviti snimke i uzeti potreban komadić tkiva za dodatnu pretragu mikroskopom.

Ako se u probavnom sustavu pronađe čir na želucu ili dvanaesniku, provodi se i pretraga na bakteriju Helicobacter pylori. Ova pretraga je važna jer će liječenje ovisiti o tome što mu je uzrok. Postojanje ove bakterije dijagnosticira se iz krvi, daha ili tkiva, i to sve u liječničkoj ambulanti. Pretraga daha se čeće koristi nakon liječenja i terapije kako bi se pokazala uspješnost, a točna je u 98% slučajeva.

Liječenje može biti lijekovima ili prirodnim putem

Čir na želucu koji je uzrokovala bakterija liječi se antibioticima i ostalim preparatima koji imaju za cilj smanjiti kiselost želuca i obložiti želučanu sluznicu zaštitnim slojem. Najpouzdanija terapija uključuje antibiotike u kombinaciji s lijekom koji blokira lučenje kiseline. U više od 90% slučajeva uništava se mogućnost ponovne pojave bolesti. Ako dođe do komplikacija koriste se endoskopija ili kirurški zahvat.

Ako uzrok nije bakterija, što je mnogo rijeđi slučaj, antibiotike nije potrebno uzimati već se koriste blokatori lučenja kiseline.

Osim što je potrebno biti oprezan u higijeni ruku prije konzumiranja hrane, postoje neki prirodni sastojci koji mogu prevenirati i spriječiti nastanak čira na želucu, ili čak pomoći ako se on pojavio.

Med

Med je poznat po mnogim ljekovitim svojstvima, a posebice u probavi i u liječenju čira. U sebi sadrži enzim glukoznu oksidazu koji može ubiti štetne bakterije koje doprinose stvaranju čira. Osim toga med je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima. Korištenje po dvije žličice meda dnevno može vam pomoći kod raznih bolesti.

Banane

U sušenim i nezrelim bananama nalazi se velika količina spojeva fitoindosida. Osim toga u sebi sadrže i polisaharide topive u vodi koji se koriste u farmaceutskim lijekovima za liječenje čira. Osušite banane tako da ih razrežete i ostavite na suncu pa ih smeljite. Prah od banane koristite uz žlicu meda i uzimajte to tri puta u danu.

Češnjak

Prednosti češnjaka kod upala su nebrojene, a nedavna istraživanja pokazuju kako on može pomoći u rješavanju Heloibacter pylori bakterije. Ima iznimno antimikrobno djelovanje, a možete ga jesti samog ili kao dodatak jelima.

Izvor: net.hr

Komentiraj članak

Komentari