SKUPO

CIJENE GROBOVA PAPRENO SKUPE Što ste bliže atraktivnoj lokaciji cijena je veća

Muče vas krediti? Nemate djetetu čime platiti školski izlet? Razliku za plin odlučili ste ignorirati, kao i pozive tvrtki za utjerivanje dugova? Mislite da je najjeftinije rješenje svih vaših problema smrt? E pa u krivu ste. U Hrvatskoj je poskupila čak i smrt. Osobito se to odnosi na Zagreb, gdje su izgleda uz cijene nekretnina porasle i cijene posljednjih počivališta. Na vlastitoj koži to osjećaju posebno oni koji su u Zagreb s čitavom obitelji doselili iz drugih krajeva Hrvatske i ne posjeduju grobno mjesto na zagrebačkim grobljima, piše 100 posto.

"Za nas stanovnike Zagreba koji smo se doselili u zadnjih 30 godina, obiteljski sprovod može postati financijski uništavajući događaj. Naime, većina nas nije mislila na zadnje trenutke, i na to da sama posmrtna pripomoć nije dovoljna - treba imati grobno mjesto, bilo za sanduk, bilo za urnu. Nakon kraćeg uvida u oglasnik, jasno je da ukop dva člana obitelji na Mirogoju košta kao Mercedes džip", otkrio nam je poduzetnik Ivan (43) kojemu je majka na samrti i zbog tog se našao u neočekivanoj situaciji da ne zna gdje ju i kako pokopati.

"Pokop u našim rodnim mjestima, koje su stanovnici napustili, nema smisla jer grobove nema tko održavati već danas, a pogotovo ne u budućnosti. Glede ukopa u Zagrebu, Mirogoj je posve financijski nedostupan, tako da je izbor zapravo između grobalja u istočnom dijelu grada", objasnio nam je Ivan koji već mjesecima pretražuje oglasnike u potrazi za najjeftinijom opcijom.

Online oglasnike proučili smo i mi te otkrili da je naš sugovornik u pravu. Cijene grobnih mjesta na Mirogoju su skoro ravne onima na Manhattanu, a najpoznatije zagrebačko groblje uskoro će biti rezervirano samo za one najdubljih džepova.
Cijene se razlikuju ovisno što tražite, grobnicu za više pokojnika ili samo jedno grobno mjesto, no variraju od 80 - 400.000 kuna. Cijene grobnih mjesta na Mirogoju zbilja su šarolike, a neki od oglasa na koje smo naletjeli su pomalo i duhoviti.
Jedan od njih tako kaže da trajno ustupa grobnicu na Mirogoju za 220.000 kuna. Nudi i moguću zamjenu za staru kuću negdje na moru. Nekome grobnica, a nekome more. Fair enough.

Kao što i prvi red do mora košta više nego ostali, tako košta i prvi red do mirogojskih Arkada ako želite počivati u miru u blizini hrvatskih velikana. Pokop u prvom redu do Arkada platit ćete tako 320.000 kuna.

Grobno mjesto udaljeno 220 metara od Arkada, možete kupiti i za 125.000 kuna. Grobnicu s četiri mjesta 's građevinskom dozvolom, kanalizacijom i ventilacijom'  možete kupiti i za 236.000 kuna. Jedno grobno mjesto u neposrednoj blizini Arkada našli smo i 'na akciji'. Cijena je 80.000 kuna (iako se sa slike na oglasu ne vidi da su Arkade blizu). Čitavu grobnicu sa šest grobnih mjesta u Arkadama na samom ulazu možete kupiti za 150.000 kuna što je definitivno mirogojska 'ponuda dana'.
Najpovoljnije grobno mjesto našli smo na Mirogoju za 42.000 kuna, no kao lokacija na vrhu oglasa navedeni su Podsused i Vrapče. I još jedan grob na Mirogoju 's dva slobodna mjesta' pronašli smo za samo 70.000 kuna, no pod lokaciju je navedena Velika Gorica tako da se ni ovaj grob vjerojatno ne nalazi na Mirogoju. Još jedan sličan oglas 'na Mirogoju' nudi grobno mjesto na 'atraktivnoj lokaciji' za 65.000 kuna, no među lokacijom također nije naveden Mirogoj već Samobor.

Neki oglasi nude i grobnice na Mirogoju za 10.000 kuna što je i više nego dobra ponuda, no kada otvorite oglas shvatite da je to bio samo mamac i da se cijena dogovara prilikom poziva. Uostalom, na gotovo svakom oglasu piše da cijena nije fiksna pa su usmenim putem mogući različiti dogovori.

Mirogojska ponuda dana je i prazna grobnica za tri ukopa u blizini Krematorija za 111.000 kuna. U susjedstvu, nedaleko od ove ponude, nudi se slična grobnica, također s tri mjesta za 415.000 kuna.

Najjeftiniji grob na Mirogoju pronašli smo za 55.000 kuna, a nalazi se u blizini braniteljskog groblja. Ako se malo duže kopa po oglasnicima u potrazi za grobnim mjestom na Mirogoju, pronađu se i povoljne 'nekretnine' kao što je trajno ustupanje grobnice za tri grobna mjesta na Mirogoju za samo 85.000 kuna. Prilično je crnohumorno na većini oglasa za mirogojska grobna mjesta vidjeti natpis 'rabljeno' pa tako 'rabljeni' grob sa zadnjim ukopom iz 1974. na Mirogoju košta 140.000 kuna.
Najnovije iskopano grobno polje na Mirogoju s čak šest ukopnih mjesta na oglasniku možete dobiti za 300.000 kuna.

Posljednje počivalište na Gaju urni na Krematoriju znatno je jeftinije od ' klasičnog smještaja' na Mirogoju. Grobnice na Krematoriju, odnosno kazete za u pravilu četiri urne neusporedivo su povoljnije za one koji se žele kremirati i tako uštedjeti silan novac. Posljednju nekretninu na krematoriju tamo ćete platiti oko 30.000 kuna za četiri urne. Grobno mjesto za dvije urne košta će vas oko 50% jeftinije, 16.000 kuna.

Gotovo dvostruko jeftiniji od Mirogoja smještaj je na Miroševcu gdje se cijene 'nekretnina' kreću između 16 i 60.000 kuna, a prosječna cijena 'stanovanja' na Miroševcu je oko 25.000 kuna.

Pristojnu grobnicu za dva ukopa ili 'neograničen broj urni', kako stoji u oglasu možete na Miroševcu kupiti i za 48.000 kuna. One jeftinije grobnice na žalost nisu prazne pa ćete na vječnom počinku imati jednog ili više cimera. Na Miroševcu, kao i na Mirogoju, takve su grobnice jeftinije. Jedna od njih prodaje se za 20.000 kuna, ima jedno ukopno mjesto i neograničen broj urni, a zadnji ukop cimera budućeg mrtvaca bio je prije 25 godina, navodi se u oglasu. Sličan oglas za 23.000 kuna trajno ustupa grobno mjesto u kojem je zadnji ukop bio 1994. Nešto skuplje, za 25.000 kuna možete dobiti grobno mjesto u kojem je posljednji ukop bio kasnih 80-ih.

Tri buduća pokojnika na Miroševcu možete pokopati u grobnici za 50.000 kuna. Koliko su cijene i ovdje neusklađene i šarene svjedoči i naredni oglas koji pokop tri (buduća) mrtvaca nudi u pola cijene, odnosno za 28.000 kuna. Grobno mjesto na Miroševcu na 'top lokaciji' možete dobiti i za 33.000 kuna, kaže treći oglas.

S obzirom na popriličnu gužvu koja je zavladala na svim manjim i većim zagrebačkim grobljima, traže se povoljna mjesta i na grobljima u okolici Zagreba, na primjer u Ivanić Gradu gdje se posljednja počivališta mogu naći već od 10 do 15.000 kuna.
Grobno mjesto na starom groblju na Šestinama platit ćete 69.000 kuna, a ni Stenjevec nije jeftin. Grobno mjesto na stenjevačkom groblju košta 79.000 kuna. Najjeftinije je i dalje Markovo polje gdje internet oglasnici nude grobno mjesto već od 17.000 kuna.

O cijenama ostalih posmrtnih usluga te kako stvari stoje u privatnom pogrebničkom sektoru popričali smo sa Zoranom Žicom, potpredsjednikom udruženja pogrebničke djelatnosti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori te vlasnikom jedne pogrebničke tvrtke.

On nam je otkrio da se kod pogrebnih privatnika cijene nisu znatno mijenjale te da im je posao olakšala posljednja reforma ministra Marića kojom je smanjen PDV na pogrebnu opremu za 12%, a 13 % an lijesove i urne.

"Reformom smo dobili financijsku injekciju, no to još uvijek nije dovoljno jer se nadamo i povećanju plaća u našoj djelatnosti", objašnjava Žic te otkriva kako prosječna pogrebnička plaća iznosi 5.500 kuna.

Što se tiče komunalnih usluga ukopa, one su, otkriva nam, u posljednjih desetak godina porasle za 20-ak posto.
"Kada netko umre, paušal prijevoza tijela iznosi 575 kuna. Još 475 kuna izdvojit ćete za dva djelatnika koji nose lijes i voze pokojnika u mrtvačnicu. To je neizbježna stavka za svakog pokojnika i iznosi 1050 kuna", govori nam ovaj zagrebački pogrebnik.

Sljedeća stavka je lijes, a cijene se kreću od 1.500 za običan, 'socijalni', drveni lijes do 28.000 kuna i više za lijesove od plemenitih metala poput bronce. Oko 500 kuna košta dodatna oprema poput madraca, jastuka i drugih pomagala koja će vječni počinak učiniti udobnijim.

Sljedeća stavka je oglašavanje smrti, a osmrtnica u dnevnim novina stajat će vas između 500 i 4.000 kuna, ovisno o veličini i formatu osmrtnice kakvu želite.

Tvrtka Zorana Žica nudi i uslugu dijamantskog pokopa za one odvažne i dubokog džepa.

"Nakon kremacije, urnu s pepelom šaljemo u Švicarsku gdje od pepela koji je zapravo ugljik, odnosno istog sastava kao i dijamant kemijskim procesom od pokojnika naprave dijamant. Proces traje tri mjeseca do godine dana, ovisno o veličini dijamanta. Kako je finalan proizvod zapravo dijamant, usluga košta od 4.000 eura za male dijamante pa sve do 15.000. Ako naručujete četiri dijamanata, to je onda 20.000 eura", govori Žic te dodaje da su dobiveni dijamanti prozirni ili tamnoplavi, ovisno o kemijskom sastavu pepela.

Trošak ukopa, kaže nam Žic, ukupno stoji između 2.000 do 4.500 kuna, ovisno je li posljednje počivalište pokojnika zemljeni grob ili kamena grobnica. Ako na pokopu želite pjevače, to ćete platiti dodatnih 1.700 kuna. Ako pak želite da vašeg pokojnika na vječni počinak otprate poznatija imena s estrade, to će vas koštati još više. Jedan slavni roker tako svoje ukazanje na sprovodima, doznajemo, naplaćuje 6.000 kuna.

"Baš kao što svaki frizer nije isti, slično je i s pogrebnicima, a razlika u našim cijenama je otprilike oko 20 posto. Cijena ovisi o kvaliteti usluge. Ulaskom u Europsku uniju tržište se liberaliziralo, a koncesije su ukinute pa je nama privatnicima sada lakše poslovati", otkriva nam pogrebnik Zoran Žic te dodaje kako su benefite liberalizacije tržišta osjetili i građani.
"Od 2015. dopuštena je opcija da se pepeo kremiranog pokojnika može prosuti u more ili na planini. U slučaju da želite da vaš pepeo bude prosut u moru, lučka kapetanija dužna je to učiniti 300-ak metara od obale. Inovativne tehnike ispraćaja i pokopa u Hrvatskoj su još u povojima, no vani je to normalna stvar. trenutno radim na tome da u Hrvatsku uvedem metodu pokapanja pepela pokojnika uz sjeme drveta", opisuje modernizaciju načina ukopa naš sugovornik te nam usput objašnjava kaos s cijenama grobnih mjesta na Mirogoju.

"Mirogoj se više ne može širiti, osim u Gaju urni na Krematoriju. Ljudi koji su naslijedili grob an Mirogoju ga nerijetko prodaju, a da ni ne znaju ima li još tko pravo ne ukop na tom grobnom mjestu. Nije rijetkost da se dogodi da netko kupi grob i da potom u njega pokopaju još ljudi. Također, onima koji 10 godina ne plaćaju grobnu taksu, grobnica se oduzima, isprazni, a kosti pokojnika pokapaju se u zajedničku grobnicu. Potom se grobno mjesto takvo na Mirogoju prodaje za oko 80.000 kuna", objašnjava Žic situaciju na Mirogoju.

Situacija na Miroševcu je nešto povoljnija pa tako grobno mjesto tamo okvirno stoji oko 45.000 kuna, dok za kazetu s urnama morate izdvojiti 8.500 kuna.

"Najjeftinije grobno mjesto za građane nižih platežnih mogućnosti je na Markovom polju. Običan, zemljani grob tamo košta oko 2.500 kuna što je najbolja opcija", iskren je naš sugovornik te napominje da, ako spremate ukopati najmilije, a podmirili ste sve navedene troškove, ne zaboravite i na sitne detalje koje će vam naplatiti gradska groblja.

"Zvonjenje zvonom izaći će vas dodatnih 25 kuna po zvuku zvona. Naplaćuje se potom primanje pokojnika, prijevoz do hladne sobe, zatim od hladne sobe do odra, od odra do groba... Nošenje grobnog križa dodatni je trošak, kao i postav i odnos vijenca...", stao nam je nabrajati naš sugovornik Zoran Žic, a mi smo se prisjetili one iz Maratonaca. Samo smrt je siguran posao.

Komentiraj članak

Komentari