Od pranja do rezanja

Čak 11 navika kojima unosite bakterije u organizam

Od pranja do rezanja! Ove greške nikako ne biste smjeli raditi…

1. Sirovo i termički obrađeno meso u razdvojenim posudama
Za pripremu sirovog i kuhanog ili pečenog mesa uvijek se moraju upotrebljavati različiti tanjuri ili zdjele.

Razlog je taj što bakterije iz sirovog mesa mogu prijeći na kuhano. Isto vrijedi i za morske plodove ili perad.

2. Odmrzavanje mesa na kuhinjskoj ploči
Budući da se bakterije vrlo brzo razmnožavaju na sobnoj temperaturi, meso nikako ne biste smjeli odmrzavati na kuhinjskim radnim površinama. Najbolji način odmrzavanja te namirnice je u hladnjaku, u posudi s hladnom vodom ili u mikrovalnoj pećnici.

3. Pranje mesa
Suprotno logici, ispiranje mesa u kuhinjskom sudoperu nije nimalo higijenski. Na taj način bakterije se mogu proširiti na sudoper i okolne kuhinjske površine.

4. Hlađenje hrane prije odlaganja u hladnjak
Mnogi su uvjereni da je hranu prije odlaganja u hladnjak najbolje ohladiti. Međutim, ostavljanje tople hrane na sobnoj temperaturi zapravo je poziv za bakterije. U kvarljivoj hrani bakterije koje uzrokuju bolest mogu se razviti kroz dva sata, osim ako se hrana odmah ne stavi u hladnjak. Ipak, tek skuhana, vruća hrana ne smije se staviti u hladnjak, jer otpuštajući toplinu, smanjuje temperaturu u hladnjaku i time ugrožava drugu hranu.

5. Jela koja sadrže sirova jaja
Upozorenja o opasnosti konzumiranja sirovih jaja ili jela od njih potpuno su istinita. Termički neobrađena jaja mogu imati salmonelu ili druge štetne bakterije.

6. Mariniranje na kuhinjskoj radnoj površini
Mariniranje na kuhinjskoj površini jednako je opasno kao i odmrzavanje mesa na istoj. Štetne bakterije na sobnoj temperaturi vrlo brzo će se razmnožiti, zato mariniranu hranu obavezno odložite u hladnjak.

7. Korištenje marinade kao umak
Iako se činiti ekonomično koristiti marinadu kao umak, treba imati na umu da bakterije iz sirovog mesa mogu zaraziti vašu hranu. Marinadu možete iskoristi ako je dovedete do vrenja prije konzumiranja.

8. Nedovoljno termički obrađeno meso
Dok ntiko ne želi da mu se posluži previše suho meso, nedovoljno pečeno ili kuhano meso u sebi može, još uvijek, sadržavati opasne bakterije. “Krvavi biftek” ne nalazi se na popisu zabranjene i opasne hrane, ali pravilno kuhano meso u svakom slučaju je sigurniji izbor.

9. Nepranje ruku
Važnost pranja ruku već je dobro poznata mjera opreza. Ipak, mnogi je zbog žurbe izostave ili je ne prakticiraju ispravno. Ruke perite sapunom oko 20 sekundi i isperite vodom iz slavine.

10. Kušanje hrane da bi se utvrdila njezina ispravnost
Ako ste među onima koji popiju mlijeko kako bi se uvjerili da nije istekao rok trajanja, možda je bolje da od toga odustanete. Iako u slučaju mlijeka možete dobiti zdravstvene smetnje, samo zalogaj neke druge pokvarene hrane može uzrokovati ozbiljne posljedice.

11. Neoprano voće opasno je koristiti na dasci za rezanje
Čak i ako planirate oguliti voće ili povrće prije uporabe, najbolje ih je prethodno oprati. Pesticidi s voća mogu se preseliti na radne površine i zaraziti dijelove rezanog voća ili povrća.

Komentiraj članak

Komentari