Održiva proizvodnja

Budućnost proizvodnje riba i biljaka je u akvaponiji

Akvaponija koristi kombinaciju dvije vrste tehnologija: akvakulturu i hidroponiju. Glavni značaj akvaponije je održiva proizvodnja riba i biljaka, uz minimalnu potrošnju vode.

Sve započinje s uzgojem akvatičnih organizama poput riba u recirkulacijskom sustavu, gdje je izmjena vode minimalna. Metabolički produkti, uglavnom u obliku amonijaka koje ribe eskretiraju čine vodu toksičnom za njih same. Upravo se tu stvara ideja akvaponije koja rješava taj problem. Voda bogata amonijakom prolazi kroz biofilter u kojemu se nalaze dva tipa bakterija: Nitromonas koje konvertiraju amonijak u nitrite i Nitrobacter koje konvertiraju nitrite u nitrate koji nisu toksični za vodene organizme. Upravo ta voda bogata nitratima se zatim prosljeđuje biljkama koje se nalaze u hidroponskim sustavima. Biljke koriste upravo te nitrate iz vode kao hrana te pročišćuju vodu do kraja od metaboličkih produkata riba koji se uzgaja te se zatim pročišćena voda vraća u recirkulacijske sustave. 

Upravo zbog svoje održivosti i organskog načina proizvodnje hrane, mnogi smatraju da je akvaponija budućnost proizvodnje riba i biljaka.

Mario Prečanica, student 2. godine Diplomskog studija „Marikultura“ Sveučilišta u Dubrovniku.

Komentiraj članak

Komentari