Prije nego što sama zaključite da je uporan kašalj samo još jedna prehlada, tražite liječnika da još jednom pogleda o čemu se radi

BUDITE OPREZNI Naizgled bezazleni simptomi opasne bolesti

Prema najnovijem istraživanju, više od 50 posto odraslih iskusili su neke od ovih siptoma, a samo dva posto njih je zapravo pomislila kako je u pitanju rak. Pročitaj koji su najčešće zanemareni simptomi.

Neprestani kašalj ili promuklost

Kašalj djeluje naivno i kada kašljemo uglavnom pomislimo na prehladu, ali ako je on uporan i ne prestaje, potrebno je obratiti se liječniku. Pogotovo ako je u pitanju kašalj popraćen krvlju. Ovakvi simptomi mogu ukazivati na rak pluća.

Promjene u želucu

Ako te često boli želudac ili ako probavljanje hrane nije isto kao prije, pogotovo ako je stolica drugačije boje ili oblika, može biti znak da se radi o raku debelog crijeva. 

Urin i krvarenje

Krv u urinu može biti pokazatelj da se radi o raku mjehura ili bubrega, a moguće je i da je došlo do infekciji urinarnog trakta. Prvo provjeri radi li se o infekciji, a nakon toga zatraži daljnje pretrage.

Stalna neobjašnjiva bol

Većina boli koje se povremeno pojavljuju nisu znak za uzbunu, ali kada bol ne prestaje, onda je treba analizirati. Ako imaš neprestane glavobolje, ne mora značiti da imaš rak, ali je neophodno posjetiti liječnika i provjeriti što nije u redu.

Promjene u izgledu madeža

Iako svi madeži ne ukazuju na melanom, nova oznaka bilo kakvog oblika i veličine na madežu znači da se dogodila neka promjena koju odmah moraš provjeriti kod dermatologa.

Rana koja ne zarasta

Ako zbog neke ozljede imaš ranu koja ne prolazi već dva tjedna, definitivno je vrijeme da se obratiš liječniku.

Neočekivano krvarenje

Krvarenje izvan menstrualnog ciklusa može biti znak raka grlića maternice, dok krvarenje iz rektuma ukazuje na mogući rak debelog crijeva. 

Gubitak težine

Nisi na dijeti, a gubiš kilograme. Ovaj simptom je pokazatelj da u tvome organizmu nešto ne funkcionira kako treba i da je medicinska pomoć neophodna. 

Neobjašnjiva izraslina

Izrasline često mogu biti bezopasne, ali kada se pojavi nova, obrati se odmah liječniku. Ponekad može biti benigna cista, a ponekad karcinom. 

Poteškoće s gutanjem

Iza ovog simptoma najčešće mogu stajati dvije vrste karcinoma – vrata i jednjaka. Kada primijete ove simptome, ljudi počinju držati dijete i prilagođavaju prehranu bez razmišljanja da se radi o nečemu puno opasnijem.

Izvor: Zdrava krava 

 

Komentiraj članak

Komentari