Obljetnički koncert

BUCO I SRĐAN – 40 godišta poslije

Buco i Srđan, simbol brojnih ljubavi, noćnih đireva izglancanim Stradunom i ponoćnih serenada obilježavaju 40 godina svoga rada. Obljetnički koncert „Buco i Srđan – 40 godišta poslije“ održat će se na taraci Revelina 31. kolovoza 2012. s početkom u 21.00 sat.

Trubaduri Buco i Srđan zajedno će s obitelji, dragim gostima i sugrađanima proslaviti svoju veliku obljetnicu onako kako najbolje znaju – zajedničkom pjesmom. „Dobro jutro Margareta“, „Dugo u noć“, „Cvijeta“, „Neusnule noći“ samo su neke od pjesama koje će nas vratiti u doba kad su Buco i Srđan bili neizostavni dio kulturne scene grada Dubrovnika.    

Ovaj sljavljenički koncert bit će ujedno i humanitarni koncert za udrugu Veliko srce malom srcu, udrugu liječnika, zdravstvenog osoblja i roditelja djece s prirođenim srčanim grješkama i drugim srčanim bolestima.

 Ulaznice po cijeni od 40,00 kn (stajanje) te 80,00 kn i 150,00 kn dostupne su putem internet sustava  www.ulaznice.hr te u agenciji Dubrovnik PartneR, Vukovarska 26 (Pemo centar IV kat), a sve informacije možete dobiti na telefon 448.180.

U slučaju lošeg vremena, koncert će se održati u hotelu Excelsior, točnije u kongresnoj dvorani Lavandula.

Ljubomir Pende Buco i Srđan Gjiivoje započeli su kao duet, sklon šansoni, početkom sedamdesetih, točnije 1972. godine. Prije njihove zajedničke karijere, bili su zapaženi na dubrovačkoj glazbenoj sceni kao članovi u to doba poznatijih bendova, dok je Srđan uz to bio i član folklornog ansambla Linđo. Buco kao slikar i pjevač, te Srđan kao jaki klasični gitarist, sa svoja dva vokala, napravili su nešto tako jednostavno, ali s druge strane vrlo emocionalno. S vremenom su ih pratili renomirani pop i rock-glazbenici, nekad puhači ili gudači, pa i cijeli simfonijski orkestar.

Najveći uspjeh postigli su debi albumom "Veče je naš prijatelj" iz 1974. godine na kojemu se kao autori iskazuju Buco Pende i Ðelo Jusić.

Tijekom svoje uspješne karijere osvojili su brojne nagrade i priznanja. Buco i Srđan su nastupali na mnogim festivalima i vrlo često na televiziji. Između ostalih bili su tu: Opatija 1973. sa pjesmom “Elegija”, gdje su osvojili 2. mjesto, Zagreb 1974. sa pjesmom “Dobro jutro Margareta” gdje su osvojili 3. mjesto, Split 1975. sa pjesmom “Dugo u noć” kad su osvojili  1. mjesto.

Početkom devedesetih obojica napuštaju Dubrovnik, Buco odlazi u Njemačku, a Srđan u Ameriku gdje i danas živi.

Održali su dva povratnička koncerta tijekom 2007. godine u okviru ponoćnog programa Dubrovačkih Ljetnih igara, a dio starih materijala objavljuju na CD kompilaciji.

Bezbrojni nastupi i televizijske emisije, ponoćni recitali u Sponzi i Kneževom dvoru,  doprinijeli su činjenici da je to bio najjači akustičko trubadurski duo uopće, te je iza njih ostao zavidni broj singl ploča i pjesama koje se i danas pjevaju.

Glazbeni kritičari možda su najbolje opisali značaj ovog trubadurskog dua: “Ako bismo ih s ikim trebali usporediti, morali bismo ih prozvati Simonom i Garfunkelom iz divnoga i drevnoga Dubrovnika.”Komentari

Komentiraj članak

Komentari