Nutricionizam

BRZO ĆE VAS ZASITITI Nisu jaja jedina, evo namirnica koje su bogate proteinima

Nije fora da samo jaja drže toliki "monopol" na ljestvici namirnica s visokim udjelom proteina.

ZDRAV i aktivan život ne može bez proteina, a kad su oni u pitanju, znate li koje ga namirnice imaju najviše?

Možda ćete se odmah sjetiti jaja i mesa, ali jedno tvrdo kuhano jaje u sebi sadrži "tek" 10-ak grama proteina pa nije fora da jaja drže toliki "monopol" na ljestvici namirnica s visokim udjelom proteina.

Jaja su dobra i zdrava, no to ne znači da bi za proteinski obrok uvijek trebali posezati samo za njima.

Obogatite svoju prehranu i ovim visokoproteinskim namirnicama koje ćete moći kombinirati na razne načine te tako još malo obogatiti svoje zdrave jelovnike:

1. Sušena spirulina

Spirulina je biljni plankton koji spada pod modrozelene alge, ime je dobila po obliku spirale, a poznata je kao superhrana iz oceana koja je puna zdravih nutrijenata te je ujedno i lako probavljiva. 

Najčešće je nalazimo u obliku dodataka prehrani, a samo jedna žličica spiruline u prahu ima oko 4 grama proteina. Možete je koristiti u jelima, smoothiejima ili salatama te slobodno po obroku pojesti 2-3 žličice.

2. Pečena zrna soje

Imate li priliku nabaviti čista zrna soje, uživajte u njihovim blagodatima jer samo četvrtina šalice ukusnih, blago pečenih zrna soje, dat će vam oko 15 grama proteina, a odlično će se sljubiti sa salatama. Osim proteinima, soja obiluje i vlaknima. 

3. Grčki jogurt ili, još bolje, Skyr

Otkako smo doznali za Skyr, najzdraviji jogurt s Islanda koji je bogatiji proteinima čak i od grčkog jogurta, jasno je da ga ne smijemo izostaviti s ovog popisa, ali ako niste u mogućnost kupiti Skyr savršena alternativa bit će i običan grčki jogurt. Klasično pakiranje grčkog jogurta u sebi ima oko 5 grama proteina, dok Skyr ima čak 11 grama. 

4. Tvrdi sir

Jedna porcija tvrdog sira mogla bi vam donijeti i do 20 grama proteina, no kako sir ima dosta masti, poželjno je ipak malo pripaziti na količine. 

Komentiraj članak

Komentari