Ekonomija

BROD LUĐAKA: BDP pao i deseti kvartal zaredom, Grčić je uvjeren da se oporavljamo?!

Grčić očekuje da će se u lipnju potvrditi procjena HNB-a o rastu od 0,5 posto na tromjesečnoj razini, a izračunao je da bi svaka stopa veća od 0,2 posto trebala donijeti pozitivnu stopu na godišnjoj razini.

Hrvatsko gospodarstvo palo je u prvom ovogodišnjem tromjesečju 0,4 posto na godišnjoj razini, već 10. kvartal zaredom, i dok potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak očekuju oporavak u idućim mjesecima, iz oporbenog HDZ-a pozivaju na reforme, ističući da je sve to rezultat nesposobnosti aktualne Vlade.

Državni zavod za statistiku objavio je prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom kvartalu pao 0,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je manji pad nego u četvrtom lanjskom tromjesečju, kada je BDP potonuo 1,2 posto, ali nešto veći nego što se očekivalo.

Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je gospodarstvo palo za 0,3 posto na godišnjoj razini. Pritom je jedan očekivao rast od 0,2 posto, dvoje stagnaciju, a ostali pad između 0,3 i 0,5 posto.

„Pad je očekivan. S jedne strane, na BDP pozitivno utječu trendovi u izvozu robu i industrijskom sektoru, no i dalje se smanjuju kapitalna ulaganja, na što ukazuje daljnji pad aktivnosti u građevinskom sektoru", kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

Šantić smatra da je ove godine teško za očekivati preokret trenda, ali da to i ne bi trebalo biti u fokusu.

„Naime, nema puno razlike na standard građana, niti na dugoročne trendove je li BDP pao 0,5 posto ili za toliko porastao. Ključno je stvoriti temelje koji će dovesti do novog modela gospodarskog rasta. Nedavno su i iz europskih institucija stigla upozorenja da treba raditi na konkurentnosti", zaključuje šantić.

Grčić i Vrdoljak očekuju oporavak u idućim tromjesečjima

Pad BDP u prvom tromjesečju nije zabrinuo potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova EU Branka Grčića, koji tumači da najnoviji podaci pokazuju oporavak gospodarstva te da će rast u drugom i trećem tromjesečju osigurati i rast na godišnjoj razini.

"I dalje ostaje projekcija HNB-a da će BDP u ovom kvartalu, prvi put u mandatu ove Vlade, biti pozitivan i to je sada sasvim očigledno, jer se na bazi godišnje stope koja je objavljena pokazuje da je BDP u oporavku. Treba nam još barem jedan kvartal ovakvog trenda, a da bi onda stopa i na godišnjoj razini bila pozitivna", rekao je Grčić novinarima na domjenku u povodu Dana Hrvatskog sabora.

Grčić očekuje da će se u lipnju potvrditi procjena HNB-a o rastu od 0,5 posto na tromjesečnoj razini, a izračunao je da bi svaka stopa veća od 0,2 posto trebala donijeti pozitivnu stopu na godišnjoj razini.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izrazio je žaljenje zbog podatka o padu BDP-a.

"Toliko je rupa bilo u sustavu da, očito, kolikogod čepiš i pomažeš industriji ili pomažeš izvoz, nikad ne začepiš sve rupe koje buše BDP prema dolje. Žao mi je zbog toga, treba nam pozitivna poruka rasta i očekujem je u idućim kvartalima", poručio je Vrdoljak odgovarajući na pitanja novinara u Hidroelektrani Zakučac kod Omiša.

Gospodarstvo pada zbog nesposobne Vlade – HDZ

Pad hrvatskog gospodarstva u prvom tromjesečju rezultat je nesposobnosti aktualne Vlade, odnosno onoga što je Vlada radila u protekle dvije i pol godine, ističu iz oporbenog HDZ-a.

Ti pokazatelji rezultat su nesposobnosti ove Vlade, odnosno onoga što je Vlada činila u protekle dvije i pol godine, rekao je Đuro Popijač (HDZ) komentirajući podatak da je gospodarstvo u prvom tromjesečju palo 0,4 posto na godišnjoj razini, 10. kvartal zaredom.

"Očito se nastavlja serija loših vijesti za hrvatsku državu, gospodarstvo i građane. Svi očekuju da se učini kraj ovoj agoniji, no osim unutarstranačkih sukoba u samoj Vladi, ništa se drugo ne događa", rekao je Đuro Popijač (HDZ).

Za bivšeg ministra financija Ivana Šukera (HDZ) najveća je tragedija što pozitivni pomaci u okruženju nisu djelovali na pozitivne trendove u Hrvatskoj, pa je nezaposlenih još više od 350 tisuća, a životni standard je nizak.

"Ako Vlada, nakon dvije i pol godine, nije shvatila da su za rast BDP-a potrebne reforme i da BDP može rasti samo na reformama i otvaranju prostora privatnim investicijama, onda naprosto nisu svjesni gdje žive", zaključio je Šuker.

HUP: pad BDP-a poziv da se napokon krene u promjene

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić kazao je da je ponovni pad BDP-a u prvom tromjesečju ove godine poziv da se napokon krene u promjene u društvu i gospodarstvu koje bi stvorile preduvjete za rast.

„Ništa se zapravo ne događa oko promjena o kojima poslodavci uporno govore, odnosno ovaj rezultat zapravo još jedanput pokazuje da ne radimo ono što treba činiti. On je još jedan poziv da se napokon krene raditi promjene u društvu i gospodarstvu, koje će stvoriti preduvjete za rast", istaknuo je Majetić.

Predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić, pak, istaknuo je da nije bitan jedan kvartal, nego srednjoročno i dugoročno planiranje, odnosno kojim mjerama će Hrvatska izaći iz postojećeg stanja.

"Moramo vrlo brzo izaći sa jasnom strategijom što želimo postići, moramo iskoristiti ulazak u EU za rast i zapošljavanje, privlačenje investitora", poručuje Mudrinić.

Padom u prvom tromjesečju ove godine recesija je u Hrvatskoj ušla već u šestu godinu, jer domaće gospodarstvo slabi još od početka 2009. U dva je navrata, u trećem kvartalu 2010. i drugom 2011. godine, tehnički provirilo iz recesije, no negativni su trendovi potom nastavljeni.

Većina makroekonomista i u cijeloj ovoj godini očekuje pad gospodarstva. U anketi Hine njih osam procjenjuje da će BDP u prosjeku oslabiti 0,4 posto. Pritom njih troje očekuje stagnaciju gospodarstva, a ostali pad između 0,5 i 1 posto.

Komentiraj članak

Komentari