EU

BREXITERI 'PODGRIJALI' ATMOSFERU U EU PARLAMENTU Okrenuli leđa prilikom intoniranja himne

Zastupnici euroskeptične stranke Brexit danas su okrenuli leđa tijekom izvođenja europske himne u Europskom parlamentu. Tako su britanski protivnici europskih integracija na neprimjeren način obilježili otvaranje sjednice Europarlamenta, ostavši vjerni politici svoga čelnika, Nigela Faragea, ideologa britanskog izlaska iz EU, piše Telegram.hr.

Farage je događaj komentirao na Twitteru, napisavši kako je „Stranka Brexit postigla da se osjeti njezina prisutnost”. Brexiteri nisu bili jedini zastupnici koji su tijekom otvaranja sjednice na sebe skrenuli pažnju; njihovi kolege, britanski Liberalni demokrati, pojavili su se u majicama na kojima je pisalo “Bollocks to Brexit”.

Najžešće kritike članovima Farageove stranke uputio je još jedan Britanac, laburistički zastupnik Richard Corbett, rekavši da Brexiteri „misle da su ispali pametni stojeći okrenuti leđima na otvaranju sjednice”. Dodao je da je taj potez „izgledao patetično i nikoga nije impresionirao”, prenosi Independent.

Službena himna EU-a potječe iz Devete simfonije, koju je 1823. skladao Ludwig Van Beethoven. Njome je uglazbio „Odu radosti”, lirsku pjesmu Friedricha von Schillera iz 1785. Godine 1972. Vijeće Europe prihvatilo je Beethovenovu „Odu radosti” za svoju himnu, a 1985. odlukom europskih čelnika ona je postala službena himna Europske unije. Himna nema tekst, nego samo glazbu.

Europski čelnici su se, inače, okupili u nedjelju navečer na summitu Europskog vijeća kako bi nakon europskih izbora održanih krajem svibnja raspravili podjelu vodećih funkcija u EU-u, predsjednika Europske komisije, predsjednika Europskog parlamenta, predsjednika Europskog vijeća, visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku te čelnika Europske središnje banke, no dogovor nije postignut te se razgovori nastavljeni danas.

Zato su europarlamentarci, suprotno dosadašnjim običajima, izbor predsjednika EP odgodili za drugi dan plenarne sjednice.Konstitutivnu sjednicu 9. saziva EP-a otvorio je predsjednik na odlasku Antonio Tajani i najavio da će se glasanje za izbor novog predsjednika Parlamenta održati u srijedu. Danas je tek određeno osam zastupnika koji će brojati glasove. “U srijedu ujutro ćemo odabrati predsjednika EP-a. Rok za podnošenje kandidatura ističe večeras u 22 sata”, rekao je Tajani. Kandidate predlažu klubovi zastupnika ili 38 europarlamentaraca.

Prosvjed protiv Puigdemonta

Iako je na otvaranju prve sjednice EP-a Tajani naglasio da će biti posvećena jedino pitanju izbora novog predsjednika, neki su zastupnici, uz slike bivšeg čelnika Katalonije Carlesa Puigdemonta, prosvjedovali što u “dom demokracije” ne mogu ući neki izabrani parlamentarci. Istovremeno je pred zgradom parlamenta prosvjedovalo više stotina zagovornika katalonske neovisnosti.

“Tri zastupnika ne mogu ući u ovu vijećnicu i ne mogu zastupati svoje birače. Potrebno je poštovati demokraciju i ljudska prava. Potrebno je poštovati glasače iz Katalonije jer će u protivnom će vjerodostojnost ovog doma biti potkopana”, intervenirao je jedan od zastupnika.

Iako izabran za zastupnika u EP-u, Puigdemont ne može ući u Europski parlament sve dok ne ode u Madrid i položi prisegu s rukom na španjolskom ustavu, ali bi tada bio uhićen. Bivši predsjednik Katalonije, naime, trenutno živi u egzilu u Belgiji. U EP tako ne mogu ni Toni Comin, također u egzilu, ni Oriol Junqueras koji je u zatvoru.

Video pogledajte OVDJE.

Komentiraj članak

Komentari