Prema jednoj studiji

BOLJE PRIČEKATI Nemojte odmah krenuti s antibioticima

Ovo istraživanje možda postane bar dobra podloga za širu raspravu

Liječnici bi trebali pacijentima davati recept za antibiotike ali ih i upozoravati da pričekaju dva dana prije nego što ih počnu piti, kaže studija znanstvenika sa Sveučilišta Southampton. Studija je provedena na tisućama pacijenata koji su odmah dobivali antibiotike ako ih je boljelo grlo jer su bili suspektni na streptokok.

Ustanovljeno je da su im se za dva do četiri dana simptomi poboljšali, samo dan prije nego onima koji nisu počeli piti lijek. Ova bi metoda odlaganja mogla smanjiti količinu antibiotika koji se bespotrebno prepisuju za grlobolju i tako smanjiti rastuću prijetnju bakterija rezistentnih na antibiotike.

Antibiotike ne treba uzimati dugo

Usporedna studija također sugerira da kraće vrijeme uzimanja lijekova za grlobolju može biti jednako efikasno i pomoći redukciji pretjerane konzumacije lijeka. Preveliki broj prepisanih antibiotika čini bakterije imunima i nastaju takozvane superbakterije koje su smrtonosne.

Puno se infekcija grla raščisti samo od sebe bez potrebe uzimanja lijeka. Pritom se pacijenti, ako imaju recept, osjećaju sigurno jer u svakom trenutku mogu podići lijek bez da opet moraju otići liječniku.

Velika studija sa Oxforda i Sussex Medical School kaže da bi antibiotike trebalo piti samo pet, a ne 10 dana. I kraći period se pokazao jednako efikasan.

Izvor: telegram.hr

Komentiraj članak

Komentari