POREMEĆAJI U PREHRANI

BOLEST KOJA OPSJEDA 90 TISUĆA HRVATA 'Očito sam morala 'dotaknuti dno' da bih se trgnula'

Vršnjačko maltretiranje i izrugivanja kojima je bila izložena, dovela su Luciju Lugomer tijekom srednjoškolskih dana do KBC-a Sestre Milosrdnice. Svojevoljno se tada tinejdžerica prijavila u bolnicu kako bi provjerila je li njezina prekomjerna težina povezana sa zdravstvenim problemima. Deset je dana ležala kao pacijentica, napravila je sve pretrage. Htjela je vidjeti ima li problema sa štitnjačom jer je ona trenirala, a kilogrami su jednostavno i dalje rasli. Nije ni sama imala odgovor.

Živjela je na manje kalorija negoli je normalno, tek toliko da održava bazalni metabolizam, odnosno onaj potreban za funkcioniranje organizma. Osjećala se jako loše, no nalazi su je ubrzo razveselili. Naime, Lucija je bila i ostala potpuno zdrava. Otada je odlučila ne maltretirati svoje tijelo prevelikim restrikcijama, zdravo jesti zbog zdravlja, prestati očekivati da će kilogrami otići. Njezino tijelo jednostavno ne funkcionira tako, a dovesti zdravlje u pitanje bila bi budalaština. Uostalom, pravo obline dijele je od niza mršavica pa je uspjela napraviti i zavidnu karijeru plus size modela. Jedna je od djevojaka koje najglasnije govore o ljubavi prema vlastitom tijelu.

 

Cijelo vrijeme nastoji o tome govorili i Paola Sikirić, influencerica i voditeljica koja je za 100posto krajem prošle godine progovorila o borbi s bulimijom. Da se borba vodi i dalje, otkrila je početkom rujna na svom Instagramu. Pred Paolom je dug put ozdravljenja, koji je imao korijene utemeljene negdje davno i duboko.

'Izašla sam s tom informacijom u javnost kada sam bila sigurna da sam dovoljno jaka da mogu o tome progovoriti. Depresija se pojavila prva, zatim kompulzivno prejedanje u kombinaciji s bulimijom. Kako sam shvatila? Osoba sam koja obožava druženja, ljude, ekstrovert sam, a najednom sam se našla u stanu, između 4 zida kako ležim, plačem i prejedam se. Školski primjer da se nešto loše dešava. Po struci sam zdravstveni djelatnik, svega sam bila svjesna, samo nekako kada se radi o tebi, uzimaš zdravo za gotovo', rekla nam je u prosincu 2018. blogerica koju prati više od 70 tisuća ljudi.

Mislila je da je sve prolazna faza koju će preboljeti s prijateljicama i bližnjima. 'Bila sam u krivu. Očito sam morala 'dotaknuti dno' da bih se trgnula. Jer takvi smo mi ljudi, dok ne udarimo glavom o zid, ne reagiramo. Krenula sam sa stručnim savjetovanjima, doktorima, svećenicima. Razgovor mi je pomagao, ali nije me izliječio. Dok sam se ne trgneš, dok sam čvrsto ne odlučis, neće se ništa promijeniti. Spasiti možeš jedino i isključivo sam sebe. Bolje sam, loše faze su sve rijeđe, ali moram priznati da sam u trenutku kada sam se osjetila bolje, odustala od stručne pomoći. Jer 'mogu ja to', i apsolutno sam bila u krivu. Uz svoju volju, užasno je bitno imati nekog tko će te usmjeravati u pravom smjeru, kojim ćeš na kraju dana ti koračati', dodala je u ispovijesti o svojoj borbi Paola.

Više pročitajte OVDJE.

Komentiraj članak

Komentari