Druga strana ljepote

BOJITE KOSU? Razmislit ćete dvaput nakon što pročitate ovaj tekst, sve više žena se razboljeva...

"Počelo je sa svrabom tjemena, ranicama na uškama koje su se uskoro ognojile, a zatim se s vremenom proširilo na vrat i rubove vlasišta. Jednom sam mislila da će mi užarena glava eksplodirati ako je prije toga ne razderem češanjem."

Ovo je samo jedna od u posljednje vrijeme učestalih priča o alergijskim reakcijama na boje za kosu. Koliko su alergijske reakcije dramatično u porastu posvjedočit će vam mnogi frizeri, ali i podatak o sve većoj proizvodnji biljnih preparata za bojenje.

Neki od renomiranih proizvođača, poput Keune ili Selective, izbacili su linije boja, kao i šampona, sačinjenih na biljnoj bazi. Različite vrste boja organskog porijekla nude se i u biotrgovinama te u ljekarnama, ali nekima ni to ne pomaže o čemu svjedoče brojna pisma žena na internetskim forumima.

Evo samo jednog: "Ja sam imala iste reakcije te bih popila nešto za alergiju i to se smirilo, međutim zadnje bojenje zamalo da je završilo tragično za mene, bila sam od glave do pete u ranama, uši natečene, lice deformirano, a tjeme je bilo u otvorenim ranama iz kojih je curila limfa kao i iz ušiju.

Osjetila sam pritisak u mozgu i pulsiranje te završila na hitnoj gdje je borba za moj život trajala šest sati. Urađen mi je test nakon par mjeseci, jer je inače samo liječenje trajalo upravo toliko, te mi je rečeno da niti u frizeraj ne ulazim ako se netko boja jer mogu doživjeti šok, a alergija je bila stravična.

Na mjestu gdje je bio postavljen flaster koji sam nosila 24 sata otvorila se rana kao da me netko opekao cigaretom do kosti. Doktorica nije mogla povjerovati pa sam, eto, i tu ranu sanirala skoro mjesec dana. Imala sam sreću da sam preživjela i otada bježim od svih boja, kako mi je savjetovala doktorica. Užasno i opasno za ne povjerovati."


Inače, naša sugovornica s početka teksta imala je alergijsku reakciju nakon više od petnaest godina bojenja te nakon više od godinu dana upotrebe iste nijanse istog proizvođača. Međutim, upravo dugotrajna upotreba nekih tvari može prouzročiti osjetljivost, piše Slobodna Dalmacija.

Sada, kako kaže, luta za rješenjem, jer liječnik joj je prepisao terapiju kojom uspješno sanira problem, no riječ je o kortikosteroidnim kremama i antihistaminicima pa je stoga odlučila riješiti uzrok. Do sada je isporbala nekoliko "prirodnih" proizvoda i ni sa jednim nije imala sreće.

- Pa valjda neću završit na ljuskama od oraha i kapule! Preporučili su mi kanu, drevno sredstvo za bojenje kose, ali s upozorenjem da potražim zbilja sto posto prirodnu. Jer kane, koje se mogu kupiti u drogerijama, najčešće nisu potpuno lišene nekih sastojaka koji se nalaze u većini boja – govori nam.

A baš ti sastojci su jamstvo da će sijede vlasi biti prekrivene što i jest najčešći i najvažniji razlog bojenja. Jedan od onih koji su mogući uzrok alergija je para-phenylenediamine (PPD), a njegova najveća koncentracija je obično u tamnim bojama za kosu.

PPD je kemijska tvar koja se, osim u gotovo svim bojama za kosu, čak i onima koje se deklariraju kao prirodne, može naći u tekstilu i krznu, u privremenim tetovažama, litografskim pločama, fotokopirnim uređajima i tiskarskim bojama, u gumama, uljima, mastima i benzinima. Ljudi koji rade s PPD-om, poput frizera, mogu imati dermatitis na rukama.

Inače, boje za kosu sadrže više od 20 različitih aktivnih tvari, od kojih su najčešće i najpoznatike amonijak i vodikov peroksid, odnosno hidrogen, zatim para-fenilni diamin i para-toluenski diamin.

Za hidrogen se sumnja da je u manjoj dozi toksičan za probavu, živčani i dišni sustav. Također, navodno može oštetiti DNK i uzrokovati karcinom. Smatra se da kombinacija hidrogena i amonijaka ima naročito štetan utjecaj na zdravlje.

U nekim bojama nalazi se i resorcin jer boji daje trajnost, ali on može uzrokovati ubrzan rad srca, promjene u disanju, glavobolje, nemir, mučninu... Inače, rabi se u proizvodnji plastike, eksploziva, fluorescentnih bojila, a u reakciji s formaldehidom daje epoksismolu. Ukratko, smatra se da je oko 90 posto boja za kosu opasno za zdravlje zbog svojih toksičnih sastojaka.

Liječnici savjetuju testiranje na alergije. Jedna posjetiteljica foruma.hr čitateljima je ponudila svoj nalaz iz kojeg je razvidno da je alergična na ortonitro parafenilendiamin (crni praškasti spoj - jaki iritant). Zatim na alifatske amine, odnosno četiri pojedinačna aminska alergena, a to su: alifatski amini, dietilentriuamin, propilendiamin i trietilentatramin, inače sastojak deterdženata i omekšivača za rublje.

Alergična je i na siaminodifenilmetan i anhidrid ftalne kiseline (toksičan je i kožni iritant). Doktorica joj je savjetovala da svoj nalaz uvijek nosi u torbi, te da se kloni čak i češljeva i četki koje su došli u dodir s tim sastojcima. Danas je frizerka, kako kaže, dolazi doma ošišati, a kosu više ne boji.

Komentiraj članak

Komentari