U PROBLEMIMA

BIVŠEG NA FACEBOOKU NAZVALA IDIOTOM Prijeti joj zatvor u Dubaiju

55-godišnjoj britanskoj državljanki Laleh Sharavesh prijeti zatvor jer je 2016. godine objavila Facebook status u kojem je ponizila bivšeg supruga i njegovu novu ženu, piše Daily Mail.

Sharavesh je uhićena prošlog mjeseca kad je stigla u Ujedinjene Arapske Emirate zajedno sa svojom 14-godišnjom kćerkom kako bi prisustvovale pogrebu bivšeg supruga.

Do tada nije znala da ju je supruga bivšeg muža prijavila zbog objave na društvenim mrežama iz 2016. godine.
Prijeti joj dvije godine zatvora i kazna od 50 000 funti

I dok je njenoj kćeri dozvoljen povratak u Veliku Britaniju, Shavaresh je dobila zabranu napuštanja zemlje i oduzeta joj je putovnica. Odvjetnici su joj rekli kako može dobiti dvije godine zatvora i kaznu od 50 000 funti.

"Užasnuta sam. Ne mogu ni spavati ni jesti. Smršavjela sam dva konfekcijska broja od stresa", rekla je ova samohrana majka za Mail Online.

Došla na pogreb, završila u policiji

Njena muka započela je prošli mjesec kad je s kćeri doputovala u Dubai kako bi prisustvovala pogrebu bivšeg supruga Pedra. On je umro od srčanog udara u dobi od 51 godine te su bivša supruga i kći doputovale iz Velike Britanije kako bi se posljednji put oprostile od njega.

Sharavesh je živjela u Dubaiju osam mjeseci sa suprugom nakon što je on tamo dobio posao u banci HSBC. Potom se s kćerkom vratila kući očekujući da će joj se suprug pridružiti kad završi poslovne obaveze.

Prije dvije godine, kad ju je ovaj portugalski bankar ostavio nakon 18 godina duge veze zbog mlađe žene Samah al Hammadi, pobjesnila je kad je ugledala fotografiju njegove nove supruge na dan vjenčanja. 

"Ostavio si me zbog ove konjine"

Sharavesh je rekla kako je napisala dva komentara na jeziku farsi u kojem je 42-godišnju Tunižanku opisala kao "konjinu", a supruga nazvala "idiotom".

Prvi status je glasio: "Nadam se da ćeš umrijeti, idiote. Proklet bio. Ostavio si me zbog ove konjine". A drugi: "Oženio si konjinu, idiote."

Nije imala pojma da ju je al Hammadi prijavila policiji.

"Morala sam se bolje ponijeti"

"Nisam imala pojma da se ponovo ženi i to tako kratko nakon što je naš brak propao", rekla je Sharavesh dodajući kako se nije lijepo ponijela.

"Znam da nisam trebala. Morala sam se bolje ponijeti, ali bila sam ljuta, izdana i povrijeđena. Nakon 18 godina braka i tako kratkog vremena razdvojenosti, on se tako brzo ponovo oženio. Nije imao ni toliko poštovanja da mi ranije kaže", rekla je.

Odvedena u policijsku postaju čim je sletjela u Dubai

Čim su ona i kći sletjele na aerodrom 10. ožujka u Dubaiju gdje su planirale provesti pet dana, Sharavesh je uhićena. I to zbog naloga za uhićenje koji je izdan 2017. godine nakon prijave zbog statusa na Facebooku. Majka i kći provele su 12 sati u policijskoj postaji.

Shavaresh je rekla da su joj ponudili da potpiše izjavu napisanu na arapskom jeziku te da prijevod statusa nije odgovarao onom što je ona prvotno napisala. Riječ "konjina" zamijenjena je riječju "kučka"

Rečeno joj je da ne može napustiti Dubai dok ne bude zakazano sudsko ročište. Kćerki je dopušteno da se vrati u Veliku Britaniju gdje se sada nalazi kod prijatelja.

Zbog izbivanja izgubila posao u Velikoj Britaniji

Sharavesh sada tvrdi kako je zbog izbivanja izgubila posao u skloništu za beskućnike u Velikoj Britaniji te da bi mogla izgubiti i stan. Tvrdi i da je zbog prisilnog ostanka u Dubaiju upala u dugove. Nema više novca za plaćanje stana jer je potrošila na hotel u kojem je smještena dok čeka izlazak pred sud. 

Njena sestra Laden izjavila je kako se obitelj obratila britanskoj ambasadi i zatražila pomoć, no rekli su im kako ne mogu intervenirati. Samo su im preporučili da angažiraju skupe odvjetnike. 

Izvršna direktorica organizacije za ljudska prava Zatočeni u Dubaiju Radha Stirling zastupa Sharavesh.

"Nerazumno je da država želi privući turiste sa Zapada, a uhićuje osobe zbog statusa na Facebooku od prije mnogo godina i napisanog izvan jurisdikcije Ujedinjenih Arapskih Emirata", rekla je.

Objasnila je i kako Ujedinjeni Arapski Emirati imaju rigorozne zakone kad je u pitanju cyber kriminal, ali i da se provode vrlo arbitrarno.

Između ostalog, zakon zabranjuje pisanje objava protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Komentiraj članak

Komentari