BIVŠA MINISTRICA ŽALAC Od službenice u Vinkovcima do ministrice skandala

U Vladu ju je doveo sam Andrej Plenković 2016. godine, no s vremenom je sve manje bio zadovoljan njezinim radom, piše Express.hr

Samo nekoliko dana nakon što je DORH obustavio kazneni progon Gabrijele Žalac, tada još uvijek ministrice, a sada bivše ministrice, zato što je proljetos vozila automobil s nevažećom vozačkom dozvolom i naletjela na 10-godišnju djevojčicu, bivša čelna osoba Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske otpala je iz Vlade. Iako nisu izravno utjecali na njezinu smjenu, prometni prekršaj i nesreća koju je skrivila, samo su pokrenuli lavinu koja je uslijedila nekoliko dana kasnije, kad su se novinari počeli interesirati za ministricu koja je sve do tad uglavnom živjela u sjeni svog političkog zaštitnika Andreja Plenkovića.  

Kad se otkrilo da u dvorištu njezinih roditelja stoji Mercedes vrijedan 50.000 eura koji ministrica nije unijela u svoju imovinsku karticu, Gabrijela Žalac počela je gubiti strpljenje i davati sve nesuvislije odgovore na sve brojnija novinarska pitanja. Od tada, a bilo je to u ožujku, kalkuliralo se o njezinoj smjeni, no što su napadi na Žalac bili glasniji, to je premijer odlučnije branio svoju ministricu. Uostalom, on je bio prvi koji ju je lansirao u državni vrh 2016. godine. Sve dok ju premijer nije imenovao na ovu funkciju 2016. godine, ova 40-godišnja Vinkovčanka široj je javnosti bila potpuno nepoznata. Zasnovala je obitelj i rodila prvo dijete prije mature. Udala se za supruga koji danas ima automehaničarsku radionicu i s kojim je dobila još dvoje djece. Kako je jednom rekla novinarima, uvijek je bila štreberica, ali nikad besprijekorna odlikašica. 

Rođena je i odrasla u Vinkovcima, a za njenu karijeru, kako je pisao Express, ključna je, prema nekim navodima, bila njezina majka Vinka Ivanković. Majka Gabrijele Žalac bila je ekonomistica, a otac zaposlenik Jugoslavenskih željeznica. Početkom 90-ih njezini su se roditelji učlanili u HDZ i pomalo postajali sve moćniji članovi političkog establišmenta u istočnoj Slavoniji. Kako kažu izvori bliski ministrici, i ona spada u moćnije ljude u tom dijelu Hrvatske, a svoj status učvrstila je ulaskom u Vladu. Gabrijela Žalac je završila Ekonomski fakultet u Osijeku, a dok je ona studirala njezina majka Vinka je u Slavoniji vodila stečajeve desetaka tvrtki, koje su nakon rata samo nestajale. Prema pisanju Jutarnjeg lista, jedan od njih odigrao je višestruku ulogu u obiteljskoj povijesti Ivankovićevih - stečaj Županjske banke.

Riječ je o jednom od najduljih stečajeva na istoku Slavonije. "U svibnju 1999., kada je stečaj pokrenut, a Vinka Ivanković imenovana stečajnom upraviteljicom, ta banka imala je 320 zaposlenih te 25 poslovnih prostora diljem Hrvatske. Nakon privatizacije sredinom 90-ih Uprava je šakom i kapom dijelila kratkoročne kredite s visokim kamatama koje komitenti nisu mogli otplaćivati. Sredinom 2002., tri godine nakon što joj je majka imenovana stečajnom upraviteljicom Županjske banke, Gabrijela Žalac diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, i to na temu "Stečaj Županjske banke". Ishod stečaja koji je vodila njezina majka Žalac nije mogla tematizirati jer je on okončan tek 12 godina poslije, u ožujku 2015., punih 16 godina od pokretanja, i to likvidacijom banke", objavio je Jutarnji list. Žalac je inače bila među zadnjim ministrima koja je objavila svoju imovinsku karticu nakon imenovanja u Vladu. Neto plaća ministrice iznosila je za njenog mandata 18.145,62 kuna. Žalac je prijavila da ima nasljedstvom stečen stan u Zagrebu, nešto veći od 85 kvadrata i vrijedan oko 1,275 milijuna kuna. Njezin suprug je vlasnik oko 800.000 kuna vrijedne kuće od 550 metara kvadratnih s okućnicom u Vinkovcima, kupljene dijelom od primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada te kreditom, a na isti je način u Vinkovcima priskrbio i gospodarski objekt od 1137 kvadrata u vrijednosti od oko 750.000 kuna.  


Više pročitajte ovdje.

Komentiraj članak

Komentari