Ipak je ostao na dužnosti

'BIO SAM IDIOT, SVE SAM IZNEVJERIO' Novozelandski ministar zdravstva prekršio karantenu

Novozelandski ministar zdravstva nazvao je sebe "idiotom" i ponudio ostavku nakon što je prekršio stroge mjere ograničenja kretanja uvedene zbog širenja koronavirusa, ali zasad je ipak ostao na dužnosti.

Ministar zdravstva David Clark izjavio je da je ponudio ostavku novozelandskoj premijerki Jacindi Ardern nakon što je priznao da se s obitelji automobilom odvezao na 20 kilometara udaljenu plažu.

Clark je priznao da je izletom prekršio mjere ograničenja po kojima obitelji moraju ostati kod kuće, iako bi svojim ponašanjem trebao pokazati primjer, prenosi dnevnik.hr

"U trenutku kad tražimo povijesne žrtve Novozelanđana, ja sam sve iznevjerio", naveo je ministar u priopćenju. "Bio sam idiot i razumijem zbog čega će ljudi biti ljutiti na mene", dodao je Clark.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern kazala je da bi u normalnim okolnostima smijenila Clarka, ali sada ga je zbog krize ostavila na dužnosti. Degradirala ga je na najnižu hijerarhijsku poziciju u vladi.

"Ono što je napravio pogrešno je i za to nema nikakve isprike", kazala je Ardern. "No u ovom trenutku moj je prioritet naša kolektivna borba protiv Covida-19. Ne možemo si dopustiti veliki poremećaj u zdravstvenom sektoru odnosno našem odgovoru (na zarazu). Zbog tog razloga, i samo zbog toga, dr. Clark će ostati na dužnosti", kazala je premijerka.

Ali nije on jedini. Glavna savjetnica škotske vlade za zdravstvo Catherine Calderwood dala je u nedjelju navečer ostavku nakon što je otkriveno da je dva puta prekršila mjere ograničenja kretanja uvedene zbog pandemije koronavirusa, dok je istodobno bila na čelu kampanje kojoj je pozivala Škote da ostanu kod kuće. (Hina)

Komentiraj članak

Komentari