Vučja stopa

Biljka koja se koristi za mršavljenje uzročnik raka?

Aristolohična kiselina, koju nalazimo u biljci Vučja stopa, čest je sastojak biljnih pripravaka za mršavljenje. Mnoge su studije pokazale kako je ona povezana s oštećenjem bubrega, no sada stručnjaci upozoravaju na još jednu opasnu bolest: rak gornjeg urinarnog trakta!

Udruženi su međunarodni stručnjaci analizirali stil života preko 150 pacijenata iz Tajvana s rakom gornjeg urinarnog trakta i zaključili kako se najvećim krivcem za razvijanje ove maligne bolesti smatra izloženost aristolohinskoj kiselini iz biljnih remedija i proizvoda za mršavljenje. Upravo je u ovoj azijskoj zemlji pojava raka gornjeg urinarnog trakta najveća, a pučanstvo se tradicionalno oslanja na biljke kao izvor zdravlja.

Upravo je jedan od čelnika te studije, Arthur Grollman s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Stony Brook godinama prije ustanovio, zajedno s timom hrvatskih znanstvenika, kako je za Balkansku endemsku nefropatiju (BEN) odgovorna upravo ova biljka rasprostranjena uz područje donjeg sliva rijeke Dunav.

"Biljka Aristolochia clematitis ili Vučja stopa visine je 20-80 cm, ima list veličine smokve, žuti cvijet oblika trube i veliki jajasti plod u kojem se nalaze sjemenke. Biljka je intenzivnog mirisa, čiji cvijet privlači kukce. Sjemenke ploda sadrže toksičnu aristolohinsku kiselinu, koja je uzročnik endemske nefropatije, teške i ozbiljne bubrežne bolesti.

Osnovna otrovnost aristolohične kiseline sastoji se u njenoj nefrotoksičnosti, odnosno bolesti povezanih sa zatajenjem rada bubrega. Uz ovo, zbog genotoksičnosti, odnosno mutacije gena koji je odgovoran za sintezu p53 proteina, u pacijenata je povećan rizik od pojave raka mokraćnog sustava", stoji na stranicama Hrvatske agencije za hranu.

Komentiraj članak

Komentari