Komentar: Parlamentarni izbori 2020.

Bernardić se boji sučeljavanja s Plenkovićem

Predsjednik Vlade Andrej Plenković javno je pozvao predsjednika SDP-a Davora Bernardića na sučeljavanje, no on je to, zapravo pomalo i očekivano, odbio.

Kao preplašeni dječarac, pobjegao je od odgovora, a od komentara javnosti da time pokazuje strah od suočavanja s Plenkovićem u javnosti ga brane veterani SDP-a poput Rajka Ostojića. Doista, još jedna potvrda teze njegove nedoraslosti komunikaciji političkog lidera, ili barem kandidata za političkog lidera.

No, o nedoraslosti komunikaciji, ali i manjku kućnog odgoja i ne bi trebalo puno govoriti, jer se sam Bernadić svojim izjavama dosada već bezbroj puta diskvalificirao za bilo koju javnu funkciju. Vokabular koji nije dostojan niti ulice, drzak i pomalo agresivan stav prilikom javnih nastupa i ponavljanje floskula i praznih priča, a bez sadržaja i ideja, ono su čime Bernardić želi uvjeriti javnost kako bi bio dobar premijer. Da nije tragično, bilo bi smiješno.

No, istovremeno ta njegova osobnost koja mu je glavni adut (jer programa nema) mu je i glavni neprijatelj u sučeljavanju s premijerom Plenkovićem. I on je toga, čini se, ipak svjestan. Davor Bernardić se boji stati nasuprot Andreja Plenkovića i braniti svoje stavove, jer stavova nema. Boji se suprotstaviti programe, jer niti programa nema. Njegova kampanja se temelji na ponavljanju floskula, na lažne teze bez argumenata i na to, a što je i najvažnije, da se ni s kim ne suočava već nakon izrečenog - bježi. U javnosti ga brane već pomalo zaboravljeni SDP-ovi kadrovi, a program (koji su prepisali od prošlih izbora) umjesto Bernardića brane propali SDP-ovi ministri, isti oni koji ga nisu znali provesti kada su bili u poziciji vlasti.  

Svjestan je prvi čovjek Restart koalicije da bi sučeljavanje s Andrejem Plenkovićem vrlo brzo razotkrilo sve njegove slabosti, a da istovremeno on nema apsolutno ništa čime Plenkoviću može parirati. Bernardić jako dobro zna da na njegovo izvrtanje teza Plenković može odgovoriti argumentom, da za svaku njegovu laž o neprovredenom programu (a kao što je, primjerice, nedavno izrečena laž da plaće u ovom mandatu nisu rasle) Plenković može podastrijeti dokaze. Ali ono čega se Bernardić najviše boji je činjenica da bi u izravnom srazu njega i Plenkovića mnogim njegovim simpatizerima postalo jasno koliko je on nedorastao funkciji predsjednika Vlade.

Naime, politika Restart koalicije je predstaviti Bernardića kao lidera koalicije, ali u javnosti još nije zaživjela svijest da bi on, u slučaju da ova koalicija dobije izbore, bio i premijer. Jer i oni sami se boje trenutka kada javnost postane svjesna da je to čovjek koji želi voditi državu i koji tu istu državu želi predstavljati u svijetu. Bernardićevi politički mentori kao i svi u Restart koaliciji to znaju, ali i o tom ne govore, osim Radimira Čačića koji je javno priznao da Bernardić ne zna puno i da neće biti bolji premijer od Plenkovića. Svjestan je toga, očito, i sam Bernardić pa ćemo u nastavku kampanje, osim bahatih nastupa i primitivnih izjava ispod svake razine dobrog ukusa sve više gledati i njegovo spretno izbjegavanje s političkim oponentima. No, i to je kampanja, a ovakva Bernardićeva strategija još je jedan, i to snažan, dokaz njegove (ne)sposobnosti da postane politički lider.

Komentiraj članak

Komentari