Bebe-vukodlaci: U Španjolskoj se razvio rijedak sindrom

Sedamnaest slučajeva je prijavljeno u Cantabriji, Valenciji i Granadi, a bebe su razvile simptome tzv. sindroma vukodlaka. Stručnjaci su otkrili kako je uzrok tog stanja lijek koji su primili za probavnu bolest, a sadrži lijek kojim se inače liječi alopecija, odnosno opadanje kose, piše Express.hr.

- Čelo mog sina, njegovi obrazi, ruke, ramena i noge, sve je bilo potpuno prekriveno dlakama. Nije izgledalo lijepo, naprotiv, bilo je zastrašujuće - izjavila je majka jednog od malih pacijenata. Nakon istrage španjolskog zdravstvenog regulatora Aempsa, izvor bolesti pronađen je u formuli koja je dana za liječenje gastroezofagealne refluksne bolesti - mišićnog stanja koje utječe na želučanu kiselinu i izbacivanje sadržaja želuca kod malih beba, piše BBC. 

Izvješće objavljeno na web stranici Aempsa otkriva da je lijek distribuirala farmaceutska kompanija iz španjolske regije Malaga.  Prvi slučajevi počeli su se pojavljivati u srpnju, a lijek je sada potpuno povučen s tržišta. Španjolski je ministar zdravlja rekao kako je lijek za liječenje ćelavosti pogreškom pomiješan s lijekom za probavni sustav zbog "interne pogreške". Očekuje se kako će se simptomi kod beba poboljšati kroz nekoliko tjedana te kako će višak dlaka otpasti.

Više pročitajte OVDJE.

Komentiraj članak

Komentari