Šporka politika

BANDIĆ SE VRAĆA U ZATVOR! Sud mu dozvolio obavljanje funkcije pa ga u novoj istrazi poslao u Remetinec

Županijski sud u Zagrebu odredio je da se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić vraća u istražni zatvor u novoj istrazi.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Krizman rekla je nakon izlaska s ročišta da je sudac istrage prihvatio prijedlog da se Bandiću odredi istražni zatvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke, ali i ponoviti nedjelo. Sudac je donio odluku i o naplati jamstva od 15 milijuna kuna koje će, postane li ova presuda pravomoćna, biti uplaćeni u državni proračun.

Što se tiče odluke izvanraspravnog vijeća koje je u međuvremenu objavilo da je prihvatilo raniji zahtjev Bandićeve obrane i omogućilo mu ponovno obnašanje gradonačelničke dužnosti, tužiteljica je kazala da ona više nije relevantna. "Istražni zatvor ponovno mu je određen, a ukinute su i mjere koje su ranije bile zamjena za boravak u zatvoru", kazala je Krizman.

Službena potvrda: Bandić se može vratiti na mjesto gradonačelnika Na weba stranicama Županijskog suda u Zagrebu oko 14.30 stigla je i službena potvrda onoga o čemu je Jutarnji list pisao - Izvanraspravno vijeće prihvatilo je žalbu obrane i Milan Bandić može se vratiti na dužnost gradonačelnika - Izvanraspravno vijeće je, na sjednici održanoj 09. ožujka 2015., ukinulo mjeru opreza zabrane obavljanja gradonačelničke dužnosti Milanu Bandiću. Vijeće smatra da se Bandić do sada pridržavao izrečenih mjera opreza, da mjere opreza predstavljaju uskratu prava na osobnu slobodu naročito u situaciji kad se radi o funkciji na koju je on izabran voljom građana, tako da je u ovom trenutku uplaćena jamčevina, u iznosu koji premašuje sve do sada izrečene, dostatna garancija da se prevenira opasnost od ponavljanja kaznenog djela na slobodi, stoji u priopćenju.

Sat i pol od početka ročišta na kojemu je sudac istrage Zdenko Posavec odlučio o zahtjevu tužiteljstva sa suda su najprije izašli Bandićevi odvjetnici Krešimir Krsnik i Marijan Hanžeković, ali bez svog klijenta. Novinarima nisu željeli davati izjave, a na pitanje vraća li se Bandić u Remetinec Hanžeković je tek klimnuo glavom. (Ž.P., M.D., H)

---------------------------------------------------------------

USKOK je, kako je već objavljeno jutros zatražio od zagrebačkog Županijskog suda da zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću opet odredi istražni zatvor u novoj istrazi koju su protiv njega pokrenuli zbog kaznenih djela poticanja na davanje lažnog iskaza, krivotovrenja isprava i spriječavanja dokazivanja. No, Jutarnji list doznao je da je u pozadini ove novonastale situacije, neposredno prije ovog prijedloga USKOK-a, Izvanraspravno vijeće Županijskog suda prihvatilo žalbu Bandićeve obrane i omogućilo Bandiću da se vrati na dužnost gradonačelnika Grada Zagreba. To je za sada neslužbena informacija koja nam je potvrđena iz pozudanih izvora na sudu.

Naime, nakon što je nadležni sudac istrage Županijskog suda odbio prijedlog Bandićeve obrane da se ukinu posebne mjere koje su mu određene prilikom njegova puštanja iz istražnog zatvora, između ostaloga i zabrana obavljanja poslova povezanih uz njegovu dužnost gradonačelnika, obrana se žalila i u ponedjeljak je njihovu žalbu razmatralo Izvanraspravno vijeće Županijskog suda. Iako njihova odluka još nije službeno objavljena, doznali smo da je Vijeće odlučilo da više ne postoje razlozi za spomenutu mjeru zabrane, te da Bandić može ponovno obavljati svoju gradonačelničku dužnost u punom opsegu.

No, i prije nego što je ta odluka objavljena, USKOK je krenuo u novu “akciju”. Jutros je Županijskom sudu dostavljeno novo rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv Milana Bandića zbog osnovane sumnje da je u međuvremenu, od kada je uz jamstvo i posebne mjere pušten da se brani sa slobode, počinio nova, gore navedena kaznena djela.

Usto je USKOK preložio sudu da Bandiću ponovno odredi istražni zatvor, ali i da mu naplate dano jamstvo od 15 milijuna kuna.

“...imajući u vidu da je okrivljenik postupio protivno uvjetima rješenja o jamstvu i danom obećanju da neće ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i da neće ponoviti kazneno djelo, USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika i naplatu jamstva u iznosu od 15 milijuna kuna u korist državnog proračuna Republike Hrvatske”, priopćeno je iz USKOK-a.

USKOK Bandića u konkretnom slučaju tereti da je od prosinca 2014. do veljače 2015. godine, od jedne svjedokinje ispitane u USKOK-u u istrazi u aferi Agram u dva navrata zatražio da promijeni iskaz, kao i da u vezi toga potpiše dokumente za koje je znao da nisu istiniti.

Druga optužba odnosi se na umjetine koje su pronađene u njegovoj vikendici i drugim prostorima. USKOK tvrdi da je Bandić lani tijekom prosinca te u siječnju ove godine sačinio i potpisao antidatirani dokument kako bi prikazao da su te umjetnine donirane Zagrebačkoj zakladi za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, čiji je on utemeljitelj i predsjednik, kao i da se pohranjuju i skladište na adresama na kojima su pronađene tijekom pretraga. Taj krivotvoreni dokument, prema navodima optužbe, koristio je u žalbenom postupku pred Vrhovnim sudom kako bi dokazao da te umjetnine nisu njegovo vlasništvo.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Zdenko Posavec zakazao je za 14 sati ročište na kojemu će razmatrati prijedlog USKOK-a i saslušati Bandića i njegove branitelje, nakon čega će odlučiti hoće li Bandića vratiti u Remetinec i hoće li ići u naplatu 15 milijuna kuna jamstva, ili će, pak, odbiti prijedloge tužiteljstva.Komentiraj članak

Komentari