Politika

BALDASAR ODGOVORIO 'STOCI SITNOG ZUBA': Na otvaranju spomenika IX. Bojni Rafael vitez Boban nema ustaštva, ovo je postrojba HV-a!

Spomenik bojovnicima HOS-a u Splitu, koji je otvoren prije nekoliko dana, podignuo je veliku buru, nevjerojatni izljev mržnje koji se sjurio prema ovima po mnogima najhrabrijim hrvatskim braniteljima nije doživljen u Lijepoj našoj, govorimo o legendarnoj, IX. BOJNI HOS-a Rafael vitez Boban, na otvaranju spomenika bili su i dužnosnici HDZ-a te SDP-a, župan Zlatko Ževrnja te gradonačelnik Ivo Baldasar.

Činjenica da su relativno visoki stranački dužnosnici nazočili otvaranju spomenika koji nosi ime po Rafaelu Bobanu razbjesnila je mnoge lešinare u Hrvatskoj, poglavito samozvane antifašiste.
Napad na HOS i na manifestaciju u Splitu, koja je prošla u sjajnom raspoloženju, dostojanstveno, dosad je nezabilježen u hrvatskoj povijesti, pijanice i hrvatski fašisti, paraziti državnog proračuna, utajivači poreza, lopovi, političko-medijska mafija, komunistički 'antifašisti', prozvali su hrvatske branitelje nacistima. Takvu količinu mržnje nismo još doživjeli u Hrvatskoj, u državi u kojoj su, uz politiku, građane opljačkali i pojedini mediji. Fašisti nazivaju antifašiste nacistima!? Samo u Hrvatskoj.

Reagirao Gradonačelnik

Reagirao je na napade i prozvani splitski gradonačelnik, koji s braniteljima nema puno veze s obzirom da je Domovinski rat proveo u Italji, već spomenuti Baldasar, koji je jasno poručio 'kritičarima' da u Splitu na otvaranju spomenik HOS-ovcima nije bilo ustaštva, niti bi on, kako kaže, sudjelovao da je bilo drugačije.

'Odluka o podizanju spomenika IX. Bojni HOS-a Rafael vitez Boban donesena je jednoglasno još za vrijeme mandata gradonačelnika Keruma. Smatram da nije bilo ustaštva na otvaranju spomenika. Nije bilo nezakonitih obilježja, ni povika. Ja sam pružio ruku, oni su je prihvatili i zato sam otišao tamo i ponovno bih otišao. Znam da među njima ima onih koji su skloni tome, ali i oni žele napraviti iskorak i žele da ih se prestane etiketirati na taj način. I jedan od njih je rekao da su i oni antifašisti jer su se borili protiv pojavnog oblika fašizma. Meni je bilo najlakše ne otići na to, ali vrijeme je da netko pokuša pomaknuti granice. Ostali ih ne smatraju antifašistima zbog priča iz '44., ali mi smo nakon toga imali još jedan rat. Pozvati ću branitelje da zajedno  svima koji su poginuli za hrvatski narod, kako pripadnicima Domovinskog rata tako i pripadnicima Prvog partizanskog odreda. Ne želim se baviti politikom tako da uđem u kolotečinu i da se držim strogo zadanih smjernica, da ne skrećem ni lijevo ni desno, ni gore ni dole. Društvo nam je u takvoj situaciji da bi svi stereotipi na koje smo svi navikli trebali prestati i obveza je svih političara da idemo na promjene.  Trebali bi se približiti jedni drugima. Ne možemo se uvijek vraćati u '44. i '45. Pokušavamo se izvući iz svega toga, jer ako uspijemo u tome, onda nećemo imati potrebe više upozoravati ljude da ne razbijaju grobove na Židovskom groblju, da ne razbijaju stakla na prostorijama srpske nacionalne manjine ili da ne crtaju kukaste križeve. Organizatori su sami isključili neke koji su htjeli raditi ekscese, sami su ih zamolili da odu. Opet se napumpala priča i opet je Split grad slučaj – rekao je splitski gradonačelnik, koji je prokomentirao kratko i skandalozne napade od strane Sorosevog bivšeg mezimca, Viktora Ivančića i Vinka Brajovića - Pismo Bajrovića ne bih komentirao, jasno je da me čovjek ne trpi. Sve što je napisao je bespredmetno. SDP 9. svibnja nikad nije odlazio na Lovrinac, odlazili su antifašisti među kojima ima dosta članova SDP-a. Ja sam povodom Dana pobjede i Dana Europe otišao podignuti zastavu na Marjan, a Aida Batarelo je išla na Lovrinac kao predstavnica SDP-a i Grada zajedno s antifašistima. Ne bih komentirao ni Viktora Ivančića, jer je to civilizacijski ispod razine, ali neću ga tužiti zbog sramoćenja, jer bi to bilo spuštanje ispod nivoa', poručio je Basldasar.

Naravno, ovo je ipak najbolji odgovor onima koji su branitelje nazvali fašistima, očito je Baldasar shvatio da su se branitelji borili protiv fašizma iako su se ponovno našli na udaru ekstremista i jednog dijela hrvatskog novokomponiranog fašizma.

Komentiraj članak

Komentari