Nova otkrića

Bacite punjače, mobiteli se uskoro pune govorom

Znanstvenici su već osmislili MP3 player koji radi uz pomoć otkucaja srca, a Nokia posjeduje uređaj koji skuplja energiju tijekom kretanja

  Dobra vijest za sve korisnike mobilnih telefona kojima idu na živce punjači za mobitel. Naime, južnokorejski znanstvenici su blizu orkrića  koje bi omogućilo punjenje baterije mobilnog telefona.

Takvi uređaju bi mogli skupljati čak i buku koja dolazi iz okoline, a mobitel bi se mogao puniti i uz pomoć glazbe, piše Telegraph.

"Istraživali smo nekoliko mogućih načina za prikupljanje energije iz okoline. Zvuk je sveprisutan u svakodnevnom životu. Naša okolina je njegov izvor. Ovo nas je motiviralo da pretvorimo energiju zvuka u električnu struju. Energija zvuka se može koristiti za različite namjene uključujući i mobilne telefone koji se pune tijekom razgovora ili prikupljajući buku okoline. Daljnjim istraživanjem bi se mogla smanjiti i buka u blizini autoputeva apsorbirajući zvučnu energiju vozila", rekao je dr. Sang-Woo Kim sa Instituta za nanotegnologiju Sveučilišta u Seulu.

Tehnologija podrazumijeva korištenje malih nano-žica smještenih između dvije elektrode. Kada se one izlože ljudskom glasu, stvara se mala količina električne energije.

Komentiraj članak

Komentari