OPĆA BOLNICA DUBROVNIK

'AUTIZAM U SUVREMENOM DRUŠTVU' Hajdić i Džanović održale predavanje o vrlo čestom poremećaju u svijetu

Uoči Dana podizanja svijesti o autizmu koji se obilježava 2. travnja, u Plavoj sali Opće bolnice Dubrovnik održano je predavanje na temu poremećaja iz spektra autizma 'Autizam u suvremenom društvu'. Na predavanju su govorili dječja psihijatrica Bernarda Hajdić, edukacijski rehabilitator Alma Džanović, a moderator predavanja bio je dr. Marijo Bekić.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić kazao je kako je problem današnjih psihosomatskih i psihomotornih poremećaja vrlo čest u svijetu, te se u svakom smislu želi olakšati djeci kako bi se posljedice svele na minimum.
- OB Dubrovnik se uključila u program stručne edukacije kod pomoći djeci koja boluju od autizma, ali je i formirala poseban odjel koji se zove Poliklinika za zaštitu mentalnog zdravlja djece. Kadar i prostor imamo samo ih trebamo organizirati i što prije započeti s radom, da ljudi što manje idu izvan Dubrovnika - istaknuo je Bekić.

Dječja psihijatrica Bernarda Hajdić objasnila je što je autizam i istaknula važnost rane dijagnostike.
- Autizam pobuđuje interes javnosti i oko uspostave dijagnoze se vode brojne polemike. 70 posto osoba s autizmom ima intelektualne poteškoće, manji dio, oko 5 posto, ima posebne talente. Zadnjih 50-ak godina značajan je porast autizma, dok je prije bio rijedak poremećaj. U SAD-u, na primjer, jedno od 48-ero djece ima dijagnozu autizma. Tome svakako pridonose i širi kriteriji kod uspostave dijagnoze. Autizam je češći u dječaka nego u djevojčica, a uzroci se ne znaju. Ono što se zna je određena važnost gena, faktori okoliša, zagađenje, uzimanje tableta tijekom trudnoće i tako dalje, ali to su još 'tapkanja u mraku' - kazala je Hajdić.

Istaknula je kako je ključno za djecu koja boluju od autizma njegovo rano prepoznavanje i rana intervencija.U njenom desetogodišnjem radu s djecom prepoznala je važnost pedijatra. 
- Pedijatar je ključna osoba koja uočava postoji li simptom autizma u djetetovom razdoblju prvih 18 mjeseci. Ako su rezultati pozitivni, dijete se odmah izdvaja i uključuje u sustav rane intervencije. Važna je i roditeljska intuicija, odnosno njihovo uočavanje promjena kod djeteta - istaknula je Hajdić i dodala kako se nakon šest mjeseci ponavlja test, te ako opet bude pokazivao znakove autizama, dijete ulazi u sustav dijagnostike.

- To je stručni tim sastavljen od pedijatra, dječjeg psihijatra, logopeda i edukacijskog rehabilitatora. Važna je uspostava regionalnih centara za liječenje od autizma, od kojih su dva u Zagrebu, jedan u  Splitu, Osijeku i Rijeci i važno je provesti edukaciju pedijatara - naglasila je Hajdić.

Alma Džanović, edukacijski rehabilitator, govorila je općenito o  autizmu, njegovom otkrivanju, problemima s kojima se dijete, ali i njegovi roditelji susreću.
- Autizam počinje u ranom periodu, poteškoće su prisutne u području socijalne interakcije. Postoji niz simptoma, vještina i poteškoća koje pojedinci imaju, zato se radi o poremećajima iz spektra autizma. Teško je roditeljima suočiti se s tom dijagnozom, podrška treba njima i djetetu. Također, podrška treba dolaziti i od institucija. Moramo djetetu pružiti poticajnu okolinu kako bismo mu osigurali najbolji kanal da se ono uklopi u svakodnevne situacije - kazala je Džanović.

Naglasila je kako je bitno da su stručnjaci dobro educirani za rano otkrivanje bolesti.
- Nije cilj samo smjestiti dijete u određenu skupinu i misliti kako će mu biti dobro. Pitanje je što dijete dobiva od te skupine. Mi se njemu moramo prilogođavati kako bismo izvukli maksimum. Program je taj koji mora pratiti dijete, a zajednica je ta koja to mora omogućiti - zaključila je Džanović.

Današnje predavanje o autizmu se realiziralo u organizaciji OB Dubrovnik na inicijativu Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinski" Grada Dubrovnika.

Ivona Macan

Komentiraj članak

Komentari