Rješenje?

Australski stručnjaci testiraju dvije verzije mogućeg cjepiva za koronavirus

Uskoro bi mogli početi testirati i na ljudima

Australski znanstvenici počeli su testirati dva potencijalna cjepiva protiv koronavirusa. Naime, Svjetska zdravstvena organizacija odobrila je početak testiranja cjepiva na životinjama, nakon čega će australska Agencija za znanost procijeniti djeluju li i jesu li sigurna za ljude, piše Telegram.

I druge zemlje svijeta, poput SAD-a, testiraju svoja cjepiva. Ipak, Amerikanci su preskočili fazu testiranja na životinjama pa će australsko istraživanje, kako sami kažu, biti prvo tako detaljno, piše BBC.

STRAHOVITO BRZ NAPREDAK

“Inače nam treba i do dvije godine da bismo došli do ove faze istraživanja, a sada smo to vrijeme skratili na samo nekoliko mjeseci”, rekao je dr. Rob Grenfell iz australske Agencije za znanstveno i industrijsko istraživanje. Trenutno se u svijetu testira najmanje 20 cjepiva za Covid-19.

Posljednjih nekoliko dana istraživači su uzorke cjepiva dali tvorovima, sisavcima za koje je dokazano da koronavirus dobivaju na isti način kao i ljudi. U Australiji trenutno testiraju dvije verzije cjepiva, jedno je vektorsko, a druga Inovio.

Vektorsko u sebi sadrži oslabljeni virus koji izaziva reakciju imunološkog sustava: “Taj virus se ne može replicirati pa se ljudi ne mogu razboljeti od njega zbog cjepiva”, kaže profesor Trevor Drew, direktor laboratorija koje provodi istraživanje.

ŠTO JE INOVIO CJEPIVO?

Inovio cjepivo, pak, funkcionira tako da u imunološki sustav kodira određene proteine. To tjera stanice da ih generiraju prije nego što imunološki sustav reagira na njih. Australski znanstvenici kažu da bi prve rezultate ove faze istraživanja mogli imati već u lipnju.

Ako budu uspješni, mogla bi krenuti klinička faza testiranja. U tom trenutku bi se utrka za stavljanje lijeka na tržište značajno ubrzala, ali stručnjaci upozoravaju da bi to i dalje uključivalo minimalno 18 mjeseci obaveznih testova kako bi se ispoštovali standardi.

Komentiraj članak

Komentari