Seks

Atraktivni muškarci imaju duži kažiprst od prstenjaka

Švicarski stručnjaci s Ženevskog sveučilišta poručuju da što je prstenjak muškarca duži u odnosu na kažiprst, to je vjerojatnije da će ga žene smatrati privlačnim.

Rezultati njihovog istraživanja otkrivaju vezi između izloženosti muških fetusa u majčinoj utrobi određenim hormonima i razvoja nekih fizičkih karakteristika, kao i djelovanja te veze na ženinu percepciju pripadnika suprotnog spola.

Neke ranije studije su već pokazale da je odnos dužine četvrtog i drugog prsta (naročito na desnoj ruci) pouzdani pokazatelj razine izloženosti dotične osobe hormonu testosteronu još tijekom boravka u majčinoj utrobi - što je veća razlika u dužini između dotičnih prstiju, to je bio veći utjecaj testosterona na fetus.

Švicarski tim je želio provjeriti hoće li žene privlače muškarci s utvrđenim fizičkim odlikama više razine testosterona - simetričnim licem, dubljim glasom i specifičnim tjelesnim mirisom.

U ovom istraživanju je sudjelovalo preko 80 žena, starosti od 18 do 34 godine, kojima su pokazane slike 49 muškaraca približnih godina. Od ispitanica je traženo da procijene atraktivnost i muževnost dotičnih muškaraca.

Manje grupe ispitanica su slušale i snimljene glasove muškaraca sa slika i imale prilike "onjušitit" miris njihovih tijela preko tampona od pamuka, koji su ovi držali pod pazuhom tijekom 24 sata.

Što se tiče lica, žene su nepogrešivo atraktivnim ocjenjivale muškarce s dužim prstenjakom  u odnosu na kažiprst. Kod tih muškaraca je bila uočljiva i veća simetričnost lica.

Kad su u pitanju glas i tjelesni mirisi, kao najmuževniji nisu nužno ocijenjeni oni muškarci sa najvećom razlikom između četvrtog i drugog prsta. Švicarski tim pretpostavlja da je uzrok tome što glas i tjelesni miris ovise od fluktuirajućeg razine testosterona odrasle osobe, a ne od prenatalnog testosterona.

Inače, dužina četvrtog prsta u odnosu na kažiprst također se smatra korisnim indikatorom za procjenu rizika od raka prostate, koji se također dovodi u vezu s višim nivoom testosterona.

Jedno istraživanje s kraja prošle godine je pokazalo da su muškarci s dužim kažiprstom nego prstenjakom izloženi za trećinu manjem riziku da obole od raka prostate.

I neka druga istraživanja su pokazala da postoji veza između izloženosti određenim hormonima prije rođenja i razvoja određenih bolesti, primjerice raka dojke i osteoartritisa.

Komentiraj članak

Komentari