SVI IM VJERUJU

ASTROLOZI KAO POLITIČKI ANALITIČARI U ovoj zemlji astrolozi su prave zvijezde, ljudi im više vjeruju nego vijestima

U burnoj izbornoj godini u Rumunjskoj, sve više se rumunjskih medija okreće astrolozima koji javno iznose svoje projekcije o karijeri političara, ishodu izbora te "astralnom pozicioniranju Rumunjske", piše 100posto.hr

Emisije poput "Zakona moći", u kojima astrolozi gostuju, iznimno su popularne u Rumunjskoj, a svakog dana ih gleda na stotine tisuće ljudi. Publici nije neobično što politiku komentiraju astrolozi, jer se većina rumunjskih medija oslanja na analize stručnjaka koji nisu stručnjaci niti za jedno područje.

Oni, slično astrolozima, "analiziraju područja s mnogim nepoznatim faktorima u kojima je teško predvidjeti što će se dogoditi", pokazalo je to istraživanje "Observatorul European de Journalism" u kojem se također navodi se da "zamjena informacije od javnog značaja diskusijama, mišljenje i analizama bez osnova predstavlja rizik".

Samo 35 posto Rumunja vjeruje vijestima

Povjerenje rumunjske javnosti u medije u posljednjih nekoliko godina je u padu. Prema istraživanju Instituta Reuters sa Sveučilišta Oxford, samo 35 posto Rumunja je izjavilo u 2019. da vjeruje vijestima, što je pad od sedam posto u odnosu na prošlu godinu, a taj se podatak veže uglavnom uz tabloidizaciju vijesti.

Rumunjski astrolozi u posljednje vrijeme su konstantno zauzeti s obzirom na mnoga politička previranja u zemlji. Mjesec dana prije izbora za Europski parlament, kada je Rumunjska bila na udaru zbog političkog skandala u koji je bila uključena vladajuća stranka Socijaldemokrati (PSD), u televizijskoj emisiji astrologinja i voditeljica Kristina Demetresku komentirala je budućnost lidera vladajuće stranke.

Točno predvidjela pad lidera vladajuće stranke

Predviđala je da će za lidera stranke Liviu Dragnea 20. svibanj biti mračan dan i zaključila je da "Dragnea pada". Lider stranke je u konačnici pao zbog političkog skandala, a Demetresku je dobila otkaz.

 

 

"Od 2016. godine govorim da Rumunjska prolazi kroz krizu. U kritičnom trenutku, tko ljudima može dati odgovore, ako ne astrolog? Možda vrlo dobar politički analitičar, ali on bi bio subjektivniji", kazala je Demetresku.

 

Komentiraj članak

Komentari