SERIJA POTRESA

APOKALIPSA U JAPANU: Katastrofalni potresi odvaljuju brda, ruše zgrade i mostove, tisuće ranjenih čak je i vulkan proradio

Dan nakon što je serija potresa, od kojih je najsnažniji imao magnitudu 6.2, pogodila područje japanskog grada Kumamota, na južnom otoku Kyushu, na gotovo je istom mjestu u petak zabilježeno podrhtavanje magnitude čak 7.3. Već u prvoj seriji potresa život je izgubilo najmanje devet ljudi, više od tisuću ih je ranjeno, a nekoliko desetaka tisuća ih je, što zbog straha, što zbog teških oštećenja brojnih objekata, napustilo svoje domove.

Nakon novog zemljotresa broj mrtvih porastao je za još nekoliko, broj ranjenih za nekoliko stotina, a materijalna šteta je enormna.

Na snimkama iz helikoptera koje prikazuju japanske televizijske postaje, vide se znatno oštećene kuće i zgrade, golemi odroni zemlje koji odaju dojam kao da se na nekim lokacijama odvalilo pola brda. Prikazan je i srušeni most, a jedan od upečatljivijih prizora je i automobil parkiran pored nečijeg oštećenog doma koji je ostao visjeti na rubu litice koja se nakon potresa stvorila zbog velikog odrona.

Lokalni mediji izvještavaju i o urušavanju jedne brane u okolici Kumamota, zbog čega je naređena hitna evakuacija cijelog jednog sela. Iako središte podrhtavanja nije bilo ispod morskog dna, potres u petak bio je izrazito 'plitak' zbog čega je japanska meteorološka agencija ipak proglasila i opasnost od mogućeg tsunamija. U konačnici nije došlo do formiranja razornog vala.

Osim stambenih objekata, teška su oštećenja pretrpjele i zgrade u kojima su smještene razne javne institucije. Tako je u jednom gradiću blizu obale, u okolici Kumamota, naređena evakuacija bolnice i gradske vijećnice zbog straha da bi se mogle urušiti. BBC izvještava o 60-ak osoba starije životne dobi za koje se tvrdi da su možda zarobljeni nakon urušavanja staračkog doma. Tisuće građana u strahu su sigurnost pronašli na ulicama i u gradskim parkovima gdje ih se može vidjeti kako se na tlu pokrivaju dekama ne bi li se utoplili tijekom ne pretjerano ugodnih noćnih temperatura.

Stručnjaci tvrde da se u sljedećim danima i tjednima može očekivati niz novih potresa, tzv. popratnih udara, od kojih bi neki mogli biti i približne snage kao i onaj najjači.

Snimke posljedice potresa možete pogledati OVDJE.

Komentiraj članak

Komentari