Večeras zatvaranje Igara

Aplauz za glazbeni program Dubrovačkih ljetnih igara

Dubrovačke ljetne igre ove godine okupile su više od dvije tisuće umjetnika iz cijelog svijeta. Sve do večeras na 15 scenskih i ambijentalnih lokacija održano je 75 dramskih, glazbenih, folklornih, filmskih, likovnih i plesnih programa, a danas su na konferenciji za medije sudjelovali župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Andro Vlahušić uz intendanta Ivicu Prlendera te umjetničkih ravnatelja dramskog programa, Dore Ruždjak i glazbenog programa, Ivana Repušića.

Kao član festivalskog vijeća župan Nikola Dobroslavić kazao je kako su izvedbe bile izvrsne i kako su Igre doprinijele kulturnoj sceni cijele Hrvatske, "zahvaljujem građanima koji su pokazali da Grad živi s Igrama i tako će biti i ubuduće".
Na dramskom programu Igara ove se godine našlo "za svakoga ponešto", a nakon više od 30 godina izvedena je Kate Kapuralica za koju su se tražile karte više, "Prizori s jabukom" Ivane Sajko namjenjen mladom naraštaju, a s nestrpljenjem se očekivala i premijera Sofoklovog Kralja Edipa u interpretaciji slovenskog redatelja Eduarda Milera. Miler je prvi puta režirao na Igrama, a unatoč ozljedi glavnog glumca Mislava Čavajde, održane su 2 predstave i generalna proba.

"Predstava od koje smo svi puno naučili, producenti i umjetnici, dokaz je da se hrabrost zaista isplati" kazala je Dora Ruždjak.
Reprizno su se prikazivale izvedbe drame Tomislava Zajeca "Spašeni" u režiji Franke Perković, te Gogoljevog "Revizora" u režiji Jerneja Lorencija koja je osvojila brojne nagrade i priznanja. Izvedene su i dvije plesne predstave, "My name is Nobody" dubrovačkog skladatelja Frana Đurovića praizvedene ove godine na Muzičkom biennalu te predstavu "One and Two" koreografa i plesača Emia Greca.
"U "off" programu sudjelovao je i dubrovački teatar "Lero" s predstavom "Ljepirice" autora i redatelja Davora Mojaša. Gostovala je i Diva Edvina Liverića u suradnji s Art radionicom Lazareti. "Ovogodišnje Igre ispunile su očekivanja građana i posjetitelja, logistički i financijski smo se potrudili pomoći koliko možemo" kazao je gradonačelnik Vlahušić.

U sklopu glazbenog programa održano je 25 koncerata. Nastupili su orkestri, komorni sastavi i solisti izvodeći raznolike glazbene žanrove od klasične do suvremene glazbe. Slušale su se svjetske operne zvijezde poput kontratenora Maxa Emanuela Cenčića, mezzosopranistice Dubravke Šeparović Mušović i sopranistice Renate Pokupić ili jazz interpretacije Kerem Gorsev Tria.
Nastupili su violinisti Vadim Repin i Pinchas Zukerman, pijanisti Alexandar Ghindin i Boris Berezovsky, harmonikaš Richard Galliano, te klarinetistica Marija Pavlović uz orkestar milanske La Scale. Najveću pozornost medija i publike izazvali su nastupi Iva Pogorelića u Dvoru, te 2Cellos s dva koncerta zbog čega se može reći da je ovogodišnji glazbeni pomalo zasjenio dramski program Igara zbog čega je Ivan Repušić na konferenciji dobio i pljesak.


"Grijeh je izdvojiti bilo koji koncert obzirom na kvalitetu, svi su ispunili obećanje, svi su bili posjećeni, Dvor je bio pun, bilo je prisutno mnogo hrvatskih umjetnika, izvođenih skladbi hrvatskih kompozitora, a pored njih surađivalo se i s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, dobio sam vjetar u leđa i sada moram zakoračiti stepenicom prema gore" kazao je Repušić.

Igre su u odnosu na prošlu godinu zabilježile porast prodaje ulaznica za 6 posto, a zabilježeno je i 41.500 internetskih jedinstvenih posjetitelja iz 105 zemalja. Prije večerašnjeg spuštanja zastave i službenog zatvaranja Igara, biti će izveden Kralj Edip i koncert Maxa Emanuela Cenčića.

Azra Hadžić

Komentiraj članak

Komentari