IZBORI 2013.

ANTUN KISIĆ O PREMIJEROVOM ŠTIĆENJU VLAHUŠIĆA: 'Za njih očito vrijedi samo sud svoje partije'

Potpredsjednik gradskog odbora HDZ-a, Antun Kisić, potaknut izjavom predsjednika Vlade Zorana Milanovića kako je gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić napravio grešku ali da u njegovoj grešci nema koruptivnih elemenata, održao je konferenciju za novinare o utjecajima izjava predstavnika izvršne vlasti na lokalne izbore.

Premijer Zoran Milanović je nakon prvog izbornog kruga u kojem je SDP imao svog kandidata i za kojeg je tvrdio da nisu mogli ići zajedno sa sadašnjim gradonačelnikom jer se radi o prvostupanjskoj osuđenoj osobi dao izjavu kojom je ipak, u drugom krugu izbora, podržao sadašnjeg gradonačelnika Vlahušića.

'Osjetio sam potrebu prvenstveno kao pravnik, bez obzira na stranačku pripadnost, da reagiram na takvu izjavu koja je u najmanju ruku skandalozna', kazao je Kisić odmah na početku te nastavio:

'Što znači po premijeru je do jučer bio prvostupanjski osuđena osoba, a sada u vrijeme dok je donesena prvostupanjska presuda, nije čak ni otpravljena, niti su istekli rokovi za žalbu, je nazvao to greškom i upustio se u ocjenjivanje te presude ističući da nema koruptivnih elemenata u istoj. Kao pravnik morao sam reagirati i reći građanima Dubrovnika da je tom izjavom napravljen direktni utjecaj na pravosuđe RH. Drugim riječima, premijer se kao izvršan vlast direktno upleo u postupak druge vlasti, one sudske'.

'Komentirati prvostupanjsku presudu, koja je kao što znamo osuđujuća i nazvati  je 'greškom'  te reći da nema koruptivnih elemenata, navodi me da se zapitam kako se osjeća sutkinja koja je donijela presudu?'

Kisić je zatim kazao kako se udruga sudaca RH u ovome predizbornom momentu tako reći ne može ni oglasiti, nit istaknuti javnosti da se radi o direktnom uplitanju u drugu vlast jer bi bili napadnuta da se uključuju u predizbornu kampanju.

'Postavlja se pitanje kakvu poruku Milanović šalje građanima Dubrovnika ali i cijele Hrvatske? Da se nepravomoćne presude koje nisu ni pismeno izrađene mogu komentirati na način suprotan od onome što je sud utvrdio? Ili je možda poruka da građani Hrvatske nisu dužni poštivati sudske odluke odnosno da svatko može davati, dok je presuda nepravomoćna, komentare i mišljenja o tome da li se radi o kaznenom djelu ili ne?'

'Jedino što se iz svega ovoga može iščitati je da stranka koja ima većinu u Saboru ne poštuje ni redovno sudstvo ni  Ustavni sud. Za iste očito vrijedi samo 'sud svoje partije'. Još samo čekam da netko od njih reče 'ne treba se zakona držati kao pijan plota', zaključio je Kisić ističući kako uopće nije upitno da je premijerovom izjavom, u ovo predizborno vrijeme, poslana i ne tako indirektna poruka građanima.

Kisić se osvrnuo i na promjenu u upravljanju gradskim zidinama i na status Društva prijatelja dubrovačkih starina kazavši kako je ona učinjena na krajnje nezakonit način jer je odluka donesena kada se gradsko vijeće već raspustilo i nije zasjedalo skoro više od dva mjeseca.

'Vijeće se nije moglo uključiti i biti dio javne rasprave. Iskorišten je vakum vlasti da bi se donio tako jedan važan zakon a sve samo da bi se zadovoljila Vlahušićeva taština.' A.P.

Komentiraj članak

Komentari