Seks

Andropauza - muška menopauza

Vjerojatno ne postoji čovjek koji ne zna barem nešto o ženskoj menopauzi. A koliko znate o muškoj? Pročitajte ovaj članak i upoznajte se s andropauzom.

Porijeklo riječi andropauza

Riječ andropauza potječe iz grčkog jezika, gdje riječ »andros« znači muškarac, a "pausis" kraj, pa je analogna pojmu "menopauza" ("menses" su mjesečna čišćenja, mjesečnice). Andropauza je izraz koji je najbolje prihvaćen, ali ne i opće prihvaćen, te se o tome još uvijek vode rasprave.

Koliko muškaraca dobije andropauzu i kada?

Andropauzu dobije od 30 % do 40 % svih muškaraca starih od 45 do 55 godina. Prvi se znaci pokažu nakon tridesete godine. Andropauza nije kriza srednjih godina. Radi se o hormonalnoj promjeni koja utječe i na osjećajnost. Muškarci tijekom starenja proizvode sve manje androgena. Muška i ženska menopauza su u mnogočemu slične, osim što se o ženskoj mnogo više govori, dok se o muškoj dugo vremena nije ni pisnulo. Vjerojatno zbog uvjerenja da njome muškarac gubi na svojoj muškosti.

Simptomi andropauze

Opadanje libida, smanjenje odnosno gubitak erekcije, stanja iscrpljenosti (približno 80% muškaraca tišti osjećaj neprestane iscrpljenosti), bezvoljnost, razdražljivost, depresija (u oblicima različite težine pojavljuje se kod približno 70 %), nervoza, gubitak koštane mase, bolovi u mišićima i zglobovima, noćno znojenje, razdražljivost, manje zanimanje za seks, rjeđe jutarnje erekcije, često mokrenje, srčana aritmija, osteoporoza, stres, ljutnja, zaboravljivost, zbrkanost, povećanje tjelesne težine. Neki muškarci postanu androgeniji (materinskiji), produhovljeni, ljubazniji, osjećajniji.

Što učiniti kada se pojavi andropauza?

Muškarci se vrlo teško mire sa svojim nedostacima i slabljenjem muške energije, zbog čega o tome ne žele govoriti. A razgovor je jedan od najvažnijih i najučinkovitijih načina prevladavanja teškoća što ih andropauza donosi sa sobom. Razgovarati možete s liječnikom, prijateljem, partnericom, a najbolje je ako uspijete razgovarati sa svima njima. Redovito vježbajte, trčite, zdravo se hranite, smanjite unos alkohola, a ako uz sve to još uspijete i prestati pušiti, na konju ste. Kako andropauza utječe na partnerski odnos? Često se događa da kroz klimakterij oba partnera prolaze istovremeno, što može biti vrlo stresno po vezu - ako ne i uništavajuće. Promjene u spolnosti postaju vrlo očigledne. Erekcije nisu česte, ni tako predvidljive i snažne, muškarac se može osjetiti posebno ugroženim ako partnerica u krevetu postane razigranija i maštovitija, jer se boji da je više nije u stanju zadovoljiti. Ako partneri ranije nisu uspjeli ostvariti dobru komunikaciju, sada je više nego dobro vrijeme da to učine. Ako vam to ne uspije, dobra je i pomoć terapeuta, koji vam može pokazati nova rješenja koja mogu pomoći pri građenju novog odnosa. Za muškarce i žene ta promjena  u odnosu može biti dobrodošla, jer može postati temelj udruživanja u prijateljstvu, partnerstvu i ljubavi.

Andropauza nije isto što i kriza srednjih godina

Kriza srednjih godina ima korijene u području osjećajnosti - djeca odu od kuće, roditelji umru, prijatelji doživljavaju srčane napadaje, stres postaje neizdrživ i slično. U suprotnosti s time, andropauza je hormonalno stanje, koje inače može imati posljedice na emocionalnom planu, ali emocije nisu njen uzročnik.

Andropauza uglavnom nastupa kasnije

Kriza srednjih godina najčešće se razmaše između 35. i 45. godine, a andropauza uglavnom nastupa između 50. i 55. godine.

Zbog čega se andropauza pojavljuje?

Društveni čimbenici

Neka to zvuči paradoksalno, ali na krizu srednjih godina mogu utjecati odnosi u djetinjstvu, odgoj pa i uspjeh u profesionalnom životu. Često je pokrene određeni događaj. Kriza srednjih godina često nastane nakon razdoblja uspjeha.

Pojačani libido

Kod muškaraca koji se nađu u krizi srednjih godina, često se pojača spolna požuda. Za njih je spolni odnos sredstvo pomoću koga na neko vrijeme pobjegnu od problema. Za razliku od toga u andropauzi libido i mogućnost erekcije opadaju.

Održavanje vanjskog izgleda krepkosti i žilavosti muškarcu važnije je od toga kako se osjećaju i poboljšavanje tog stanja. Pomoću zdravijeg načina života i andropauza će imati manji utjecaj, a ostati ćete i snažniji.

 Komentiraj članak

Komentari