Registracija

Prijava

Seks

Andropauza - muška menopauza

Vjerojatno ne postoji čovjek koji ne zna barem nešto o ženskoj menopauzi. A koliko znate o muškoj? Pročitajte ovaj članak i upoznajte se s andropauzom.

Porijeklo riječi andropauza

Riječ andropauza potječe iz grčkog jezika, gdje riječ »andros« znači muškarac, a "pausis" kraj, pa je analogna pojmu "menopauza" ("menses" su mjesečna čišćenja, mjesečnice). Andropauza je izraz koji je najbolje prihvaćen, ali ne i opće prihvaćen, te se o tome još uvijek vode rasprave.

Koliko muškaraca dobije andropauzu i kada?

Andropauzu dobije od 30 % do 40 % svih muškaraca starih od 45 do 55 godina. Prvi se znaci pokažu nakon tridesete godine. Andropauza nije kriza srednjih godina. Radi se o hormonalnoj promjeni koja utječe i na osjećajnost. Muškarci tijekom starenja proizvode sve manje androgena. Muška i ženska menopauza su u mnogočemu slične, osim što se o ženskoj mnogo više govori, dok se o muškoj dugo vremena nije ni pisnulo. Vjerojatno zbog uvjerenja da njome muškarac gubi na svojoj muškosti.

Simptomi andropauze

Opadanje libida, smanjenje odnosno gubitak erekcije, stanja iscrpljenosti (približno 80% muškaraca tišti osjećaj neprestane iscrpljenosti), bezvoljnost, razdražljivost, depresija (u oblicima različite težine pojavljuje se kod približno 70 %), nervoza, gubitak koštane mase, bolovi u mišićima i zglobovima, noćno znojenje, razdražljivost, manje zanimanje za seks, rjeđe jutarnje erekcije, često mokrenje, srčana aritmija, osteoporoza, stres, ljutnja, zaboravljivost, zbrkanost, povećanje tjelesne težine. Neki muškarci postanu androgeniji (materinskiji), produhovljeni, ljubazniji, osjećajniji.

Što učiniti kada se pojavi andropauza?

Muškarci se vrlo teško mire sa svojim nedostacima i slabljenjem muške energije, zbog čega o tome ne žele govoriti. A razgovor je jedan od najvažnijih i najučinkovitijih načina prevladavanja teškoća što ih andropauza donosi sa sobom. Razgovarati možete s liječnikom, prijateljem, partnericom, a najbolje je ako uspijete razgovarati sa svima njima. Redovito vježbajte, trčite, zdravo se hranite, smanjite unos alkohola, a ako uz sve to još uspijete i prestati pušiti, na konju ste. Kako andropauza utječe na partnerski odnos? Često se događa da kroz klimakterij oba partnera prolaze istovremeno, što može biti vrlo stresno po vezu - ako ne i uništavajuće. Promjene u spolnosti postaju vrlo očigledne. Erekcije nisu česte, ni tako predvidljive i snažne, muškarac se može osjetiti posebno ugroženim ako partnerica u krevetu postane razigranija i maštovitija, jer se boji da je više nije u stanju zadovoljiti. Ako partneri ranije nisu uspjeli ostvariti dobru komunikaciju, sada je više nego dobro vrijeme da to učine. Ako vam to ne uspije, dobra je i pomoć terapeuta, koji vam može pokazati nova rješenja koja mogu pomoći pri građenju novog odnosa. Za muškarce i žene ta promjena  u odnosu može biti dobrodošla, jer može postati temelj udruživanja u prijateljstvu, partnerstvu i ljubavi.

Andropauza nije isto što i kriza srednjih godina

Kriza srednjih godina ima korijene u području osjećajnosti - djeca odu od kuće, roditelji umru, prijatelji doživljavaju srčane napadaje, stres postaje neizdrživ i slično. U suprotnosti s time, andropauza je hormonalno stanje, koje inače može imati posljedice na emocionalnom planu, ali emocije nisu njen uzročnik.

Andropauza uglavnom nastupa kasnije

Kriza srednjih godina najčešće se razmaše između 35. i 45. godine, a andropauza uglavnom nastupa između 50. i 55. godine.

Zbog čega se andropauza pojavljuje?

Društveni čimbenici

Neka to zvuči paradoksalno, ali na krizu srednjih godina mogu utjecati odnosi u djetinjstvu, odgoj pa i uspjeh u profesionalnom životu. Često je pokrene određeni događaj. Kriza srednjih godina često nastane nakon razdoblja uspjeha.

Pojačani libido

Kod muškaraca koji se nađu u krizi srednjih godina, često se pojača spolna požuda. Za njih je spolni odnos sredstvo pomoću koga na neko vrijeme pobjegnu od problema. Za razliku od toga u andropauzi libido i mogućnost erekcije opadaju.

Održavanje vanjskog izgleda krepkosti i žilavosti muškarcu važnije je od toga kako se osjećaju i poboljšavanje tog stanja. Pomoću zdravijeg načina života i andropauza će imati manji utjecaj, a ostati ćete i snažniji.

 


Sve o temi:

Povratak

Pošalji prijatelju

Seks

Facebook komentari

Komentari

Avatar

Prohodnost cesta


Za sva vozila otvorene su:
-autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovice i Delnica (rizičnim skupinama vozila kao što su motocikli, autobusi na kat, kamp prikolice, hladnjače i furgoni s metalnim sanducima preporuča se obilazak državnom cestom D3 između čvorova Kikovica i Delnice),
-državna cesta D54 Maslenica-Zaton Obrovački i
-Paški most

Samo za osobna vozila otvorene su:

-autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica (obilazak za ostala vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-D50 i D27),
-dionica Jadranske magistrale (D8) od Karlobaga do Svete Marije Magdalene.

Na Jadranskoj magistrali (D8) od Senja do Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle, vozila s kamp prikolicama, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. I II. skupina vozila).

Snijeg pada mjestimice u Lici i na autocesti A1 između čvorova Otočac i Gospić.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na državnim cestama:

-D1 Vaganac-Ličko Petrovo Selo-Prijeboj-Korenica-čvor Udbina-Ondić,
-D25 Korenica-Lički Osik,
-D42 Poljanak(g.ž.)-Poljanak(g.ž.),
-D52 Špilnik-Korenica,
-D218 GP Užljebić-Donji Lapac-Dobroselo-Mazin.

Jak vjetar usporava promet na autocestama: A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovice i Delnica, A1 između čvorova Lučko i Karlovac, Zadar 2 i Skredin te Bisko i Karamatići te na autocesti A10 između čvorova Čarapine i Ploče.

Kolnici su mjestimice mokri i skliski od kiše u Lici i Slavoniji. Na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (D8) mogući su odroni zemlje i kamenja. Jak vjetar povremeno i mjestimice puše u središnjoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije te na Riječkoj obilaznci na mostu Rječina.

Na autocesti A1 kroz tunel Sveti Rok vozi se dvosmjerno, kroz jednu tunelsku cijev, zbog radova.

Zbog radova zatvorene su ceste:
- D512 Makarska-Ravča na predjelu Stupica,
- D22 Možđenec-Sudovec i Križevci-Sveti Ivan Žabno,
- D30 dio Zagrebačke ulice u Petrinji,
- D57 Vukovar-Orolik,
- D205 Klanjec-Dubrovčan,
- D307 Gornja Stubica-Marija Bistrica i
- Sisačka ulica u Karlovcu, izlaz iz Karlovca prema Pisarovini (D36).

Naizmjence se vozi:
- na D1 Korenica-Debelo Brdo
- na D2 od kružnog toka u Turčinu do raskrižja s Gospodarskom ulicom u Varaždinu.
- na Jadranskoj magistrali kod Draga, kroz Duće, kod Drvenika, Zaostroga i Podaca, između Slanog i Trstenog i u mjestu Soline ( Dubrovačko- neretvanska županija).
- na D25 Bunić-Ljubovo,
- D75 kroz Umag,
- D205 Risvica-Dubrovčan,
- D206 na dionici od Valentinova do Petrovskog i
- na D227 Šenkovec-Štrigova u naselju Prekopa.

Za teretna vozila zatvorene su ceste:
- D29 Marija Bistrica-Soblinec,
- D228 Jurovski Brod-Ozalj-Karlovac, u Gornjem Pokupju (za vozila iznad 15t),
- ŽC3124 Vidrenjak-Popovača-Kutina–Novska,
- ŽC3252 Novska-Borovac i
- ŽC4030 Orahovica-Kutjevo.

Na državnoj cesti D38 Pakrac-Požega prekida se promet svakog radnog dana od 08,00 do 18,00 sati, zbog razminiranja kod mjesta Mijači i Kamenska (od 8. do 16. travnja i od 22. do 30. travnja). Vozila se propuštaju svakog punog sata po 15 minuta. Vozače molimo za strpljenje. Nedjeljom te u dane praznika i blagdana neće biti razminiranja.

Povodom početka sezone vožnje, organizira se preventivno-sigurnosna akcija Dani tehničke ispravnosti motocikla i mopeda 2014.
Od 14. do 19. travnja, svim vlasnicima motocikla ili mopeda, omogućen je besplatni tehnički pregled u bilo kojoj stanici za tehnički pregled u RH.
Organizatori akcije su Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP), Hrvatski autoklub (HAK), Centar za vozila Hrvatske (CVH) i sve stanice za redovni tehnički pregled vozila.

U promet se uključuje sve veći broj motociklista i biciklista stoga pozivamo ostale sudionike u prometu na pojačan oprez i da obavezno provjeravaju „mrtvi kut“. Upozoravamo motocikliste i bicikliste da na kolniku još uvijek mjestimice ima pijeska i šljunka, posebice na cestama kroz gorska područja te da voze u skladu sa prometnim propisima.

Savjeti za sigurnu vožnju


 • Planirati put i uzeti u obzir alternativne pravce. Najkraći put na karti nije nužno i najbrži.
 • Odmoriti se! Umorni vozači gube koncentraciju pa se na dužim putovanjima treba češće odmarati.
 • Provjeriti ulje, rashladnu, kočionu i tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla.
 • Provjeriti tlak u gumama, stanje i dubinu utora na njima (barem 3 mm).
 • Ponijeti nešto za jelo i (osvježavajuće) piće. Katkad putovanje traje duže od očekivanog.
 • Prije putovanja natočiti puni spremnik goriva
 • Vezati se sigurnosnim pojasom a voze li se i djeca pažljivo provjerite njihove sjedalice i sigurnosne pojaseve.
 • Prilagoditi brzinu kretanja vozila uvjetima i stanju na cesti te poštovati ograničenja brzine.
 • Uključiti radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS) kako biste saznali što se događa nacesti i izbjegli čekanja. Ili, raspitati se u HAK-u (072 777 777) o stanju na prometnicama na kojima namjeravate voziti.
 • Dobro je biti član HAK-a: Vrlo često se događa da ključevi ostanu zaključani u automobilu ili je točeno krivo gorivo, ... pozivom na 1987 - klub će vam tada pomoći na cesti!

Savjeti MUP-a i HAK-a motociklistima


 • Uvijek nosite zaštitnu kacigu i ostalu opremu
 • Nemojte voziti brzo i prilagodite brzinu uvjetima na cesti
 • Ne precjenjujte svoje vozačke sposobnosti
 • Vozite s upaljenim svjetlima, tako ste uočljiviji drugima
 • Nemojte pretjecati gdje nije dozvoljeno ili je rizično

Savjeti MUP-a i HAK-a vozačima automobila


 • Ne oduzimajte vozačima motocikla prednost prolaska
 • Kod prestrojavanja i pretjecanja pazite na “mrtvi kut”
 • Vodite računa da motocikli brže ubrzavaju od auta
 • Motocikli se mogu učiniti daljima nego što zaista jesu
 • Ne usporavajte bez da ste dali znak paljenjem sva četiri pokazivača smjera ili laganim pritiscima ("pikanjem") na papučicu kočnice

Prometna nesreća


Više informacija na HAK-u »

Zemlja Jed. Valuta Kupovni Srednji Prodajni
Australija Australija 1 AUD 5,130366 5,145803 5,161240
Kanada Kanada 1 CAD 4,989493 5,004507 5,019521
Češka Češka 1 CZK 0,276834 0,277667 0,278500
Danska Danska 1 DKK 1,017319 1,020380 1,023441
Mađarska Mađarska 100 HUF 2,468076 2,475503 2,482930
Japan Japan 100 JPY 5,364815 5,380958 5,397101
Norveška Norveška 1 NOK 0,921662 0,924435 0,927208
Švedska Švedska 1 SEK 0,835194 0,837707 0,840220
Švicarska Švicarska 1 CHF 6,242711 6,261495 6,280279
Vel. Britanija Vel. Britanija 1 GBP 9,220085 9,247828 9,275571
SAD SAD 1 USD 5,488876 5,505392 5,521908
Europska Unija Europska Unija 1 EUR 7,595506 7,618361 7,641216
Poljska Poljska 1 PLN 1,812987 1,818442 1,823897

Copyright 2011. Portal Oko

Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.