ANDRO VLAHUŠIĆ PRAVOMOĆNO OSUĐEN: Vrhovni sud jutros potvrdio presudu u aferi Šipan!

Vrhovni sud pravomoćno je osudio bivšeg dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića i Pera Vićana za aferu Šipan, ali uz smanjenu kaznu. Kazna za Andra Vlahušića smanjena je s 10 mjeseci zatvora uvjetno, na 6 mjeseci zatvora uvjetno, dok je Vićanu s 12 mjeseci zatvora uvjetno smanjena isto na 6 mjeseci.

HNS-ovac Andro Vlahušić poručio je u utorak kako neće odustati od ponovne kandidature za dubrovačkog gradonačelnika na prijevremenim izborima 8. ožujka, istaknuvši kako ima potporu svoje stranke, usprkos pravomoćnoj osuđujućoj presudi Vrhovnog suda u aferi Šipan, za koju kaže da je poštuje.

"HNS je donio odluku da me podrži, imam potporu Vesne Pusić. Skupili smo više od tisuću potpisa, a svaka će stranka donijeti odluku sama za sebe", izjavio je Vlahušić za Hinu.

Sa splitskog Županijskog suda Hini doznaje da je Vrhovni sud potvrdio nepravomoćnu presudu splitskog suda iz prosinca 2012. u svemu osim u duljini kazne - Vlahušić je zbog zlouporabe položaja i ovlasti osuđen na šest mjeseci uvjetno uz rok kušnje od godinu dana. Presudom Županijskog suda je, naime, Vlahušiću dosuđeno godinu dana zatvora uvjetno uz rok kušnje od tri godine, a njegov tadašnji koalicijski partner Pero Vićan, kojemu je kazna također preinačena u šest mjeseci zatvora uvjetno uz rok kušnje od godinu dana, dobio je tada deset mjesci uvjetno uz rok kušnje od tri godine.

Prema pravomoćno potvrđenim navodima tužiteljstva, Vlahušić je Vićanu, odnosno njegovoj tvrtki Dubrovačko primorje nezakonito pozajmio milijun kuna javnog novca preko Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS), a na ime akontacije za prihod od prodanih karata za dubrovačke zidine kojima upravlja DPDS. Kad je afera došla u medije, Vićan je novac vratio, a Vlahušić je tvrdio kako mu je dokument o pozajmici podmetnut na potpisivanje.

Komentirajući presudu Vrhovnog suda, Vlahušić je rekao kako vjeruje da su pravomoćna presuda za aferu Šipan, pokretanje Uskokove istrage u aferi Revelin, koje je potvrđeno u ponedjeljak, kao i skorašnji prijevremeni izbori u Dubrovniku, slučajnost jer "duboko vjeruje u državu koja je pravna i u kojoj nema slučajnosti". Za njega je važno, dodao je, kako je odluku Vrhovnog suda primio kao "slobodan čovjek", a ne gradonačelnik Dubrovnika.

"Ne opterećujem nikoga, nitko me ne može pozivati da dam ostavku. Ja sam slobodan čovjek i radim što hoću. Poštujem odluku Vrhovnog suda, ali naglašavam, propust sam napravio jer sam vjerovao suradniku Peru Vićanu koji je cijelo vrijeme šutio", kazao je te ponovio kako će tužiti predsjednika DPDS-a Denisa Orlića za lažno svjedočenje.

"Tužit ću ga i odvjetničkoj komori i sudu za lažno svjedočenje. On je lažno svjedočio kada je rekao da se sastajao sa mnom prije pozajmice. Mi se nikada nismo sastali prije nego je on posudio novac Peru Vićanu", kazao je Vlahušić.

Prozvani Orlić nije htio komentirati ovakve navode, kao ni presudu Vrhovnog suda.

Uskok je u ponedjeljak objavio kako je protiv Vlahušića pokrenuo još jednu istragu, u slučaju Revelin, u kojemu ga se tereti da je pogodovao jednom dubrovačkom ugostitelju davši mu, mimo odrednica javnog natječaja, na uporabu veliki dio prostora tvrđave Revelin, te da je time oštetio gradski proračun za više od milijun kuna.

Inače, Vlahušića u ožujku očekuju lokalni izbori, jer su dubrovački gradski vijećnici na sjednici Gradskog vijeća 29. prosinca prošle godine odbili glasovati o prijedlogu proračuna za ovu godinu, čime je po sili zakona pokrenuta procedura za prijevremene izbore.

Komentiraj članak

Komentari