Glavni uzroci smrti

AMERIKANCI SVE KRAĆE ŽIVE Nešto takvo nije viđeno sto godina

Iako je SAD zemlja koja po građaninu troši gotovo više novca za zdravstvo nego bilo koja druga, rezultati tog ulaganja prema novoobjavljenim podatcima o očekivanom životnom vijeku Amerikanaca nisu vidljivi.

Primjera radi, prema podacima Svjetske banke, SAD je po glavi stanovnika u zdravstvo uložio 9.535 dolara. Njemačka je iste godine uložila 4.591 dolar, piše Index.

Stoga zabrinjavaju novi podaci koji pozakuju da je, iako se desetljećima životni vijek Amerikanaca povećavao, u zadnjih nekoliko godina došlo do zabrinjavajućeg pada njihovog očekivanog životnog vijeka.

Uzroci smrti ostali isti

Iako se životni vijek u Americi počeo skraćivati 10 glavnih uzroka smrti ostalo isto, zaključak je to triju američkih državnih izvješća koji prenosi CNN.

Sve veći broj smrtnih slučajeva zbog uporabe droga ili samoubojstva razlog je prosječno kraćem trajanju života u Americi 2017. spram 2016. godine, rekli su iz Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Tako je u 2017. godini 70.000 osoba umrlo zbog predoziranja drogom, što je najviše do sada na godišnjoj razini, a stopa samoubojstava se povećala za 3,7% spram 2016. godine.

“Nepotrebno prebrzo i prečesto umiremo“

 

Virolog Robert Redfield, direktor CDC-ja, smatra kako je ovaj trend užasno zabrinjavajući: “Očekivani životni vijek pruža nam uvid u opće zdravstveno stanje nacije te nam ovi alarmantni statistički podaci poručuju kako je vrijeme da se trgnemo i nešto napravimo. Uzroci koje možemo spriječiti prouzrokuju gubitak prevelikog broja života. Nepotrebno prebrzo i prečesto umiremo.“

Statistički podaci pokazuju kako se očekivano trajanje života unutar godine dana skratilo za 0,1% i da sada iznosi 78,6 godina. Ženama, koje i inače žive dulje od muškaraca, životni vijek se nije skratio te je isti u 2016. i 2017. godini, a iznosi 81,1 godinu. Razlika se primjećuje u očekivanom trajanju života muškaraca. Tako je njihov očekivani vijek pao sa 76,2 u 2016. na 76,1 godinu u 2017. godini.

Deset glavnih uzroka smrti

Nema neke značajnije razlike u promjeni stope smrtnosti između raznih rasa ili etničkih manjina. Tako se životni vijek muškaraca crne rase, Latinoamerikanca i Latinoamerikanki nije bitno promijenio u jednogodišnjem periodu.

S druge strane, stopa smrtnosti žena crne rase smanjila se za 0,7%, a povećala 0,6% za bjelkinje te 0,9% za bijelce.

Deset glavnih uzroka smrti ostalo je nepromijenjeno, tj. isti su u 2017. godini kao i prošlih godina. To su: bolest srca, rak, nenamjerne ozljede, kronične bolesti donjeg dišnog sustava, moždani udar, Alzheimerova bolest, dijabetes, gripa i upala pluća, bolest bubrega i samoubojstvo.

Navedene bolesti uzrokovale su skoro tri četvrtine svih smrtnih slučajeva diljem SAD-a.

Komentiraj članak

Komentari