Pakleno

ALARMANTNA SITUACIJA U AUSTRALIJI Od ekstremnih vrućina masovno umiru divlji konji, magarci, šišmiši, čak i deve (VIDEO)

Val ekstremnih vrućina već više od tjedan dana hara Australijom. Najviše dnevne temperature danima dosežu gotovo 50 Celzijevih stupnjeva, a ekstremnim vrućinama ne nazire se kraj.

Temperature ruše stoljetne rekorde – prošlog tjedna je čak pet dana bilo među deset najtoplijih u povijesti Australije, piše Index.

Ekstremne temperature i suša doveli su i do masovnog izumiranja životinja. Prvo se pojavila informacija da se na obalama rijeka nasukalo više od milijun mrtvih riba. Potom su mediji objavili kako je vrućina u samo dva dana ubila čak trećinu šišmiša u New South Walesu.

Masovno umiranje divljih konja

Australija ne pamti ovakve vrućine i suše, a dokaz tome je i činjenica da su one u proteklih nekoliko dana dovele i do masovnog umiranja divljih konja.

Rendžeri su jučer u blizini Alice Springsa pronašli više od 90 mrtvih, izgladnjelih i dehidriranih divljih konja. Još više od 200 ih je pronađeno u izuzetno teškom stanju te su eutanazirani.

Jedan od stanovnika, Ralph Turner, objavio je stravične fotografije mrtvih konja.

"Bio sam shrvan, nikada nisam vidio ništa slično ovome. Sva ta tijela...", kazao je za BBC. "Nisam mogao vjerovati da se ovako nešto može dogoditi", dodao je.

Drugi stanovnik, Rohan Smyth, kazao je za BBC da se na području na kojem su pronađeni mrtvi konji inače nalazi jezero. Konji su navikli iz tog jezera piti, a kada je isušilo, jednostavno nisu imali kamo otići po vodu.

Lokalno stanovništvo i rendžeri za BBC kažu kako zbog vrućina na ovom području od žeđi izumiru i magarci, pa čak i deve.

Vrućine će još trajati

U brojnim gradovima jučer su srušeni povijesni temperaturni rekordi. U Adelaideu je izmjereno čak 46,2 Celzijeva stupnja, a u Ceduni nevjerojatnih 48,6 Celzijevih stupnjeva.

Meteorolozi nemaju dobre vijesti – najavljuju da će val vrućina potrajati još danima.

Komentiraj članak

Komentari