ŠTRAJK U CROATIA AIRLINESU

Ako stjuardese i piloti nisu zaslužili plaće, nisu ni Linić i Milanović, jer je država u minusu

Croatia airlines neće više živjeti na teret poreznih obveznika. Ispalio je to ministar Slavko Linić u trenutku zaborava. Zaboravio je, naime, da i on i svi članovi Vlade primaju plaću iz državnog proračuna iako je država u gubitku. Predstavnica sindikata stjuardesa Ivana Lojo ističe da za probleme u Croatia airlinesu nisu krivi ni piloti ni stjuardese i da kompaniju ne bi spasilo ni da se svi odreknu svojih plaća jer plaće iznose samo 15 posto svih troškova. Za probleme u domaćoj aviokompaniji kriva je, kaže Lojo, upravo koja loše vodi tvrtku.

Vladajuća koalicija očito ne zna kako se nositi s problemom Croatia airlinesa koji im je 'sletio' pred vrata pa su počeli malo gubiti kontrolu. Ministar financija Slavko Linić izjavio je tako da Croatia Airlines neće više živjeti na teret poreznih obveznika jer Vlada neće dopustiti trošenje sredstava iz proračuna na one koji nemaju na to pravo.

- Ili će početi zarađivati ili više nećemo imati nacionalnu aviokompaniju. Hrvatska je odabrala model s tržišnom ekonomijom u kojoj se plaća mora zaraditi. Stoga je neprihvatljivo da uz prosvjetare i liječnike na proračunu budu i željezničari, piloti i stjuardese – poručio je Linić koji je u kategoriji onih koji bi isto tako trebali zaraditi svoje plaće očito zaboravio navesti političare. Političari jako dobro žive na račun državnog proračuna, a koliko rade, kako se to mjeri i kome polažu račune, sasvim je drugo pitanje.

'Taman da se svi odreknemo plaća, to ne bi spasilo Croatia airlines jer uprava loše posluje - neka LInić i Milanović zarade svoje plaće'

Za komentar izjave ministra Linića zamolili smo Ivanu Lojo, predstavnicu sindikata stjuardesa.

- Ako ćemo tako gledati, onda ni ministar Linić ni premijer Milanović nisu zaradili svoje plaće jer država posluje s minusom. Vlada i uprava Croatia airlinesa cijelo vrijeme pokušavaju progurati tezu da su piloti i stjuardese krivi za propast tvrtke, iako plaće svih zaposlenika Croatia airlinesa iznose tek 15 posto ukupnih troškova. Dakle, taman da se mi svi odreknemo plaća, to ne bi spasilo kompaniju. Kompaniju može spasiti samo pravi i dobro smišljeni, razvojni plan restrukturiranja, a ova uprava ne želi priznati da takav plan nije napravila. Ja samo mogu reći da smo moje kolege i ja svoju plaću zaradili, a ne znam može li se to reći za one koji nisu napunili zrakoplove putnicima, one koji su nabavljali zrakoplove po kojekakvim cijenama i one koji su potpisivali milijunske otpremnine – komentirala je Ivana Lojo.

'Nedopustivo je da se pilote i stjuardese prikazuje kao antidržavni element'

Stjuardese i piloti smatraju nedopustivim da ih se želi prikazati kao antidržavni element. Ponovili su da su bili spremni odmah prekinuti štrajk pod uvjetom da započnu pregovori, ali pregovori na način kako to zamišlja vlada, što se ne može smatrati pregovorima već ultimatumom.

- Razgovori su počeli tek kad smo najavili štrajk iako mi već dugo upozoravamo na probleme. Ali to se ne može nazvati pravim razgovorima jer je u razgovore potrebno uključiti dvije strane. Mi opet ponavljamo, nismo u štrajku zbog plaća jer čak i da se odreknemo plaća, to ne bi spasilo kompaniju. Nisu plaće pilota i stjuardesa dovele kompaniju u ovakvu situaciju već loše poslovanje uprave – istaknula je Ivana Lojo.

Prijeteći pozivi štrajkašima zbog podrške članova obitelji i podrške DTR-u

Piloti i stjuardese Croatia airlinesa i danas štrajkaju, a došli su ih podržati i članovi obitelji. Zbog toga su dobili prijeteće pozive od nekih menadžera uprave Croatia airlinesa kojima se nije svidjelo što su na prosvjed došla i djeca zaposlenika. Istim tim menadžerima, o čijim plaćama možemo samo nagađati, nije se svidjelo ni što je dio pilota iskoristio svoj slobodni dan kako bi djelatnicima DTR, koje štrajkaju zbog neisplate plaća, odnijelo sendviče i sokove u znak podrške.

Evo što je premijer govorio o pravima radnika dok nije bio premijer

A što znači borba za radnička prava, prvi bi trebao znati premijer Zoran Milanović. Na prava radnika uredno se pozivao dok je molio građane da mu daju povjerenje na izborima prije godinu i pol dana. www.dnevno.hr

 


 

Komentiraj članak

Komentari