NOVI DETALJI

AFERA ŽALAC Za softver dali 13 milijuna, a koštao je tri?

U nastavku afere oko softverske tvrtke Ampelos i softvera za koji su dobili 13 milijuna kuna sada je otkriveno da je ta tvrtka sjednim zaposlenim lani potrošila 2,9 milijuna na vanjske usluge koje su platili InfoDomu

Ministarstvo koje je do danas vodila Gabrijela Žalac raspisalo je natječaj težak 13 milijuna kuna, a posao je dobila tvrtka Ampelos s jednim zaposlenim i koja je ranije bila blokirana 64 dana. Većina novca u ovom projektu išla je iz EU fondova, a Telegram je sada otkrio i kako kako je Ampelos lani zabilježio rashode od 2,9 milijuna kuna. To se odnosi na vanjske usluge koje su naručivali u prošloj godini. 

Naime, tvrtka s jednim zaposlenim na plaći od 2750 kuna izradu softvera za  "cjelovito i funkcionalno programsko rješenje informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvoja koje sadržava registar projekta" morala je naručiti od vanjske tvrtke. 

Direktor kompanije Marko Jukić rekao je kako je te usluge naručio od InfoDoma - s kojim se i natjecao za posao. Tvrdi da nije kupio gotovo rješenje, već nadogradio dio svog modula. Iz InfoDoma kažu da su isporučili "uslugu integracije i interoperabilnosti s postojećim sustavima”, te da se “radi o manjem opsegu posla, a time i vrijednosti”.

Vlasnik Ampelosa, Marko Jukić, za 24sata je jučer rekao zašto su se prijavili na natječaj.

- Tvrtka Ampelos od 2012. radi slične softvere i imamo 50 implementacija u Republici Hrvatskoj. Kad se raspisao natječaj, vidjeli smo da imamo dobar dio potrebnih i traženih stvari te smo isporučili softver. Tim poslom se bavim 15 godina i imali smo dovoljno sličnih modula da smo mogli u suradnji s InfoDomom sve obaviti u mjesec dana - kaže nam Jukić i dodaje da su sve što su zaradili uložili u firmu i softvere.

- Ja nisam sebi isplatio skoro pa ništa. Završili smo tu godinu s 8 i pol milijuna kuna dobiti, a ja taj novac nisam podigao već sam ga iskoristio za edukaciju koja traje godinu dana. Na kraju prošle godine smo potpisali i predali financijsko izvješće. Država je na osnovu toga izračunala koliko smo imali dobiti i naplatila nam porez. Većinu preostalog novca smo iskoristili za implementaciju i edukaciju svih jedinica samouprave, od županija do ministarstava, koje koriste taj softver - ispričao nam je vlasnik Ampelosa.

Komentiraj članak

Komentari