TUŽAN KRAJ

Tomislav Salopek otet je u Egiptu i šokantno pogubljen prije četiri godine

Tzv. Islamska država objavila je na današnji dan, 12. kolovoza 2015. godine, da je pogubila Hrvata Tomislava Salopeka, emitirajući mučnu snimku na kojoj nad njim stoje ISIL-ovi maskirani krvnici, piše 100posto.

31-godišnjak iz Vrpolja otet je tri tjedna prije toga u Egiptu dok je putovao na posao u francusku kompaniju CGG. Naoružana skupina je na području Kaira zaustavila službeni automobil, izvukla vozača i otela Hrvata. 

Podsjetimo, iako je Salopek otet 22. srpnja, vijest je objavljena tek dva dana kasnije. Na internetu je 5. kolovoza osvanula snimka u kojoj ISIL prijeti da će ga pogubiti ako se u 48 sati ne ispuni njihov zahtjev 'o oslobađanju muslimanskih žena'.

Tadašnja šefica diplomacije Vesna Pusić sa Salopekovom suprugom hitno je otputovala u Kairo, a u međuvremenu je istjekao 48-satni rok za ultimatum otmičara te se o Tomislavovoj sudbini u tom trenu ništa nije znalo. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je sa svojim egipatskim kolegom, a Tomislavov otac apelirao na otmičare da ga puste.

Nažalost, stravična snimka pogubljenja uništila je svaku nadu za sretnim krajem drame.

Salopek je u domovini radio na projektima cestogradnje. Prije Egipta, radio je u još nekoliko država arapskog svijeta.

Iza njega su ostali supruga, kćer i sin. Dva dana nakon otmice nesretni Slavonac se trebao vratiti kući na godišnji odmor, a njegova dječica su iščekivala zajednički odlazak na more.

Više pročitajte OVDJE.

Komentiraj članak

Komentari