INICIJATIVA INTELEKTUALACA

Tisuće građana potpisalo peticiju 'Stop plagiranju u Hrvatskoj'

Peticiju kojom se traži uklanjanje plagijatora s javnih dužnosti potpisalo je blizu 11.400 građana Hrvatske.

Pokrenulo ju je 19 uglednih hrvatskih naučnika, među kojima je Ivan Đikić, i to nakon slučaja aktualnog ministra nauke Hrvatske Pave Barišića, za kojeg je saborski Odbor za etiku utvrdio da je plagirao dijelove naučnog rada.

Barišić, unatoč dokazanom plagiranju, nije smijenjen, a peticijom se upravo traži da se u etičke kodekse Vlade, Sabora i državnih službenika unesu odredbe prema kojima bi plagiranje koje su počinili javni dužnosnici predstavljalo tešku povredu etičnosti te je nespojivo s obnašanjem javne dužnosti, donosi  balkans.aljazeera.net.

'Rak rana cijelog društva'

Toleriranjem plagiranja, odnosno krađe intelektualnog vlasništva, poručuju inicijatori peticije, nanosi se šteta cijelom društvu i budućim naraštajima.

"To je rak rana našeg znanstvenog, obrazovnog, a i šire društvenog konteksta i mi kao građanska inicijativa, inicijatori 19 potpisnika i 11.400 građana koji su je potpisali imamo glas kojim se želi izdići van politike i ukazati da taj problem ne pogađa samo jednu populaciju nego pogađa cijelo hrvatsko društvo", kazao je Đikić.

Naučnica Vesnica Garašić kaže: "Moramo postići to da onaj koji ima od nadležnog etičkog tijela dokaz da je plagirao, nikada ne može preuzeti javnu funkciju. To smo dužni, kao što je rekao profesor Đikić, našoj djeci i našoj budućnosti".

Komentiraj članak

Komentari