INTERVJU

Rozana Vojvoda o osnutku Umjetničke galerije i planovima za Noć muzeja

SPOJ TRADICIJE I SUVREMENE UMJETNOSTI

 

Umjetnička galerija Dubrovnik, kako kažu posjetitelji svaki put iznova oduzme dah, što od njenog interijera a što od pogleda koji seže daleko u plavetnilo i staru gradsku jezgru. Osnovana je 1945 kao muzej moderne i suvremene umjetnosti i sve do danas uz promjenu lokacije to je i ostala.

 

 

Viša kustosica Umjetničke galerije Rozana Vojvoda otkrila je detalje osnutka galerije te o prikupljanju umjetnina i budućim izložbama.

 

Je li ona na samom početku bila zamišljena kao muzej?

Od samih početaka je bila zamišljena kao muzej, ali ključ je bila želja za promicanjem moderne umjetnosti. Najbitnija osoba koja je doprinjela osnutku bila je Kosta Stranjić, slikar, kompozitor, teoretičar koji je bio na mnogim mjestima. Stranjić je bio i prvi ravnatelj Umjetničke galerije

 

Tko su njeni arhitekti?

Prvotno je bila smještena u prostorima sadašnjeg Rektorata, ali se 1948 seli u današnju vilu Banac. Projektirali su je poznati hrvatski arhitekti Lavoslav Horvat i Harold Bilinić u neorenesansno-gotičkom stilu prema uzoru na remek djela dubrovačke urbane i ladanjske renesansne arhitekture. Horvat je suvremenu građevinu reflektirao na tradiciju

 

Koliko danas Umjetnička galerija broji zbirki i kako ste ih prikupljali?

Osnovana je 1945. godine s namjerom da prikuplja, čuva, znanstveno i stručno obrađuje, izlaže te publicira likovno-umjetničku građu moderne i suvremene umjetnosti, Umjetnička galerija Dubrovnik je do danas, otkupima, donacijama i poklonima, uspjela prikupiti vrijednu zbirku od 2620 umjetnina. U zbirci moderne umjetnosti, koja obuhvaća likovnu produkciju nastalu u razdoblju od kraja devetnaestog / početka dvadesetog stoljeća do kraja Drugog svjetskog rata, najveća je zastupljenost umjetnika vezanih za dubrovačko područje i to onih, čiji je opus daleko nadrastao regionalni, pa i nacionalni značaj.

 

Prednost ipak imaju lokalni umjetnici ?

Naravno, imamo stalnu postavu Vlaha Bukovca, trudimo se izložiti što više zbirka lokalnih, ali i onih manje poznatih umjetnika.Također pratimo dubrovački kolorizam.

 

Bliži se noć muzeja, što vi pripremate?

Imat ćemo bogat program. DU ROCK PARADA to je zapravo koncert dubrovačkih bendova u organizaciji udruge Festa Dubrovnik, Kluba Lazareti i Umjetničke galerije Dubrovnik, pa imamo Stručno vodstvo kroz izložbu „Tomo Gusić: Dva pogleda unatrag“
zatim predavanje dr. sc. Dalibora Prančevića “Ivan Meštrović i kontekst njegova američkog iskustva”. I ono što je bitno napomenuti tijekom Noći muzeja, Umjetnička galerija Dubrovnik prodavat će odabrane publikacije po cijeni od 10,00 kuna. Cjelokupni prihod namijenjen je Dječjem domu Maslina.

Dalia Prce

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentiraj članak

Komentari