Sastanak banaka i Vlade o švicarskom franku

Rate kredita manje već idući mjesec!

U Ministarstvu financija danas su se, drugi dan zaredom, okupili predstavnici više banaka na sastanku s predstavnicima Vlade kako bi se razmotrile mogućnosti ublažavanja tereta otplate korisnicima kredita u švicarskim francima.

Vlada je zatražila od banaka fiksiranje tečaja švicarskog franka na 5.8 te da korisnici kredita razliku u tečaju naknadno otplate i to beskamatno, te da se kamada na kredite u švicarskim francima smanji na 4 posto.

Premijerka je na sjednici Vlade naglasila kako Vlada od banaka zahtijeva da se problem velikog povećanja rata na stambene kredite u švicarskim francima riješi približavanjem iznosa rate visini u trenutku podizanja stambenog kredita, ističući da ispod tog zahtjeva Banski dvori neće ići. 'Ono što je Vlada tražila od banaka, i to je minimum ispod kojega nećemo ići, sadrži se u činjenici da je naš cilj kroz mjeru usmjerenu na kamatnu stopu približiti iznos rate visini koju je rata imala prije ove izvanredne i neočekivane visine rate, odnosno u trenutku uzimanja stambenog kredita', izjavila je Kosor na sjednici Vlade.

Premijerka vjeruje da će vlada u okviru iznesenog zahtjeva s bankama uskoro potpisati novi dokument, vjerojatno memorandum. 'Vjerujem da će tome svi pristupiti, a ako bude onih koji neće mi imamo i druge instrumente na koje smo spremni', poručila je Kosor.

Ministrica financija Martina Dalić poručila je kako novi zahtjevi Vlade neće ostati mrtvo slovo na papiru te da će rate na stambene kredite biti manje već idući mjesec. Najavila je i posebnu uredbu o tome.

Prema priopćenju Ministarstva financija s jučerašnjeg sastanka današnji je skup sazvan jer je, s obzirom na kompleksnost cjelokupne problematike, trebalo dodatno testirati i analizirati neke od mogućnosti. Iz Ministarstva su u tom priopćenju naveli i da su predstavnici banaka iskazali kako oni također prepoznaju problem i poteškoće koje je uzrokovalo jačanje tečaja švicarskog franka.

Jačanje franka udar je na građane koji imaju gotovo 30 milijardi kuna kredita vezanih uz švicarski franak, a riječ je uglavnom o stambenim kreditima i kreditima za kupnju automobila.

U ukupnim stambenim kreditima oni indeksirani u franku imaju udjel veći od 42 posto, a u kreditima za kupnju automobila od 47 posto.


Komentiraj članak

Komentari