DANAS U UMJETNIČKOJ GALERIJI DUBROVNIK

KONCERT: Svjetski poznati dirigent ravna Dubrovačkim simfonijskim koncertom

Sljedeći koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra dovesti će dubrovačkoj publici vrhunske umjetnike.

Naime, danas u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnat će Uroš Lajovic, svjetski poznati dirigent i pedagog koji je ravnao više od 90 orkestara diljem Europe, Rusije, Turske, SAD-a, Koreje, Kine, Tajvana i Kolumbije, bio je šef orkestra u Beogradu, šef Slovenske filharmonije te godinama predava u Beču, a među njegovim studentima su neki od najvećih glazbenika današnjice.

Kao solisti će nastupiti jedan od najistaknutijih hrvatskih violinista Goran Končar te japanski pijanist Sadakatsu Tsuchida. Početak koncerta je u 21 sat.

Na programu su djela F.B. Mendelssohna: Koncert za violinu, klavir i gudače u d molu te San Ivanjske noći.

Violinist Goran Končar međunarodnu solističku karijeru započeo je 1982. gostujući u većini europskih zemalja, SAD-u, Japanu, Koreji i Izraelu. Od 1984. do 1994. bio je koncertni majstor Royal Philharmonic Orchestra u Londonu, Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije i Zagrebačke filharmonije.

Koncertirao je s uglednim orkestrima i dirigentima diljem svijeta.  Dobitnik je prvih i posebnih nagrada na državnim natjecanjima u zemlji, nagrade Glazbeni život u Moskvi (1980.) za izvedbu Koncerta za violinu i orkestar Dmitrija Šostakoviča, prve nagrade na Međunarodnom natjecanju u Bratislavi (1984.) te drugih visokih priznanja.

U popisu nagrada osobito se ističe Nagrada Vladimir Nazor (2006.). Japanski pijanist Sadakatsu Tsuchida rođen je 1975. u Tokyu. Klavir počinje učiti već sa četiri godine u Yamaha Music School.

Diplomirao je najvišim ocjenama na Moskovskom konzervatoriju te dvije godine kasnije završava postdiplomski studij na istom konzervatoriju. Godine 2003. osvaja 1. mjesto na Rachmaninov International Music Competition u Moskvi kao prvi u povijesti pobjednik koji nije ruskog podrijetla.

Godine 2004. dobiva posebno priznanje za uspješnost od gradonačelnika Perma. Suradnja s Goranom Končarom započela je 2007. godine prigodom gostovanja Zagrebačkog kvarteta u Japanu, da bi se nastavila 2008. njegovim gostovanjem u Zagrebu i nastupom sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, te nastavila ovogodišnjim zajedničkim koncertom u Tokyu  kada se rodila ideja o projektu integralnih izvedbi Beethovenovih violinskih sonata u Hrvatskoj i Japanu uz istovremeno snimanje i objavljivanje nosača zvuka.

Ulaznice za koncert su dostupne u uredu Orkestra od ponedjeljka do petka od 9 do 14 sati, u gift shopu Dubravka na Pilama, u Luži, u agenciji Perla Adriatica te jedan sat prije početka koncerta.

Povlaštene cijene (deset kuna za korisnike Libertasovog pokaza, 20 kuna za umirovljenike, za građane stare gradske jezgre i studente s kulturnom iskaznicom besplatan ulaz, te 30 posto popusta za građane na standardne cijene ulaznica) dostupne su isključivo na blagajni orkestra.

Preporuča se prethodna rezervacija na broj 417 110 koji je ujedno i broj za informacije, poručili su iz Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Komentiraj članak

Komentari