Šporka politika

HDZ relativni pobjednik izbora: Partijska agencije 'nateže', Big Brother objavljuje, nisu nategnuli dovoljno

Gotova je, odnosno, obrađena je još jedna izborna jedinica, točnije II. Izborna jedinica, u kojoj, barem ako je vjerovati partijskoj agenciji Promocija Plus, HDZ i SDP osvajaju jednaki broj mandata. Pogodili ste, HDZ osvaja više glasova, no, to nije nikakav problem partiji da ima isti broj saborskih mandata u takvoj anketi. Naime, to nije prvi slučaj, u većini slučajeva HDZ vodi, međutim, partijska agencija objavljuje takve nategnute 'rezultate' koji 'govore' kako je treća ili četvrta lista po snazi u izbornoj jedinici osvaja baš taj jedan mandat, koji bi inače išao HDZ-u.

Idemo od kraja, ne mareći pretjerano za medijsku mafiju koju razotkrivamo na ovim izborima, naime, kada se gledaju ukupni rezultati takozvanog istraživanja koje je do sada provedeno u devet izbornih jedinica (nedostaje još I.), HDZ-ova Domoljubna koalicija je u prednosti četiri mandata (imaju 58) u odnosu na SDP-ovu komunističku koaliciju koja osvaja 54 zastupnička mjesta.

Kada se gledaju ukupni rezultati istraživanja koje je do sada provedeno u devet izbornih jedinica (nedostaje još I.), HDZ-ova koalicija je u prednosti četiri mandata (imaju 58) u odnosu na SDP-ovu koja osvaja 54 zastupnička mjesta. Međutim, tu nisu uračunati glasovi i mandati iz XI. izborne jedinice, dakle, dijaspore, u kojoj HDZ može osvojiti tri mandata.

Ako se maknemo od manipulacija partijskih agencija, dakle, ako je jasno da HDZ ima sjajnu mogućnost mobilizacije svog članstva, nema teoretske šanse da će HDZ zbog nekih trećih ili četvrtih lista u izbornim jedinicama GUBITI MANDATE. Jasno je da se ovdje zapravo radi o manipulaciji, i jasno je da će HDZ imati barem deset saborskih mandata prednosti nakon izbora. Jasno je to čak i medijskoj mafiji.

HDZ ima na svim mjestima premoć

Podsjetimo, kako smo već pisali, na prošlim parlamentarnim izborma HDZ je u II. izbornoj jedinici osvojio četiri mandata (sada po anketi dobiva šest, zapravo će dobiti sedam mandata, dok je SDP-ova komunistička koalicija osvojila čak osam, sada su na šest. Na prošlim izborima u toj jedinici ulaznicu za Sabor s po jednim mandatom dobili su još Laburisti i HSS. Danas ih nema, osim HSS-a koji ide sa HDZ-om, Laburistima je s Mlanovićem suđen kraj.

Istraživanje partijske Promocije plus u II. izbornoj jedinici otkriva da SDP-ova koalicija nad HDZ-ovom ima prednost jedino na području Grada Zagreba, ali i tu minimalnu od svega jedan posto. Dakle, i Zagreb je u rukama Domoljubne koalicije. Posebno kada pogledamo istraživanje agencije 2x1 komunikacije, koja je puno bliža stvarnim rezultatima kakvi će biti i na izborima.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije izbore glatko dobiva Domoljubna koalicija (40,5 posto prema 29,5 posto koje dobiva Hrvatska raste). Na području Koprivničko-križevačke županije, gdje je SDP nekada dobro kotirao, sada premoć ima HDZ.

Podsjetimo, trend ponovo potvrđuje da se HDZ oporavio od poraza na prošlim izborima te da mu široka koalicija od osam stranaka donosi dragocjene mandate. II. izborna jedinia - Bjelovarsko-bilogorska županija, Koprivničko-križevačka, Zagrebačka županija i istočni dio Grada Zagreba.

U II. izbornoj jedinici potvrđuje se trend da HDZ-ova koalicija privlači više glasova mlađih birača nego SDP-ova, što je dobro za propast SDP u budućnosti koje nema.

Komentiraj članak

Komentari