Tehnologija će vas osloboditi!

Gaković: Kad jednom zakoračite u virtualni svijet, nema povratka

Povodom 5. Business Caffea koji se održao u utorak u Dubrovniku, samo za čitatelje Portala Oko, porazgovarali smo s Cecom Gaković, rođenim Sarajlijom sa svjetskom adresom, osnivačem i savjetnikom brojnih Internet i mobilnih razvojnih tvrtki.

Ceco Gaković, uspješni poduzetnik i investitor, programiranjem se počeo baviti u nježnoj dobi od šest godina kada su većina njegovih vršnjaka savladavala prva slova abecede.

Sasvim logičan redosljed u razvoju svojeg potencijala, kako priča, bio je odlazak iz rodnog Sarajeva. Već sa 17 godina, proputovavši Europu i Afriku, dospjeo je u San Francisco, SAD, meku IT tehnologije gdje kreće njegov strelovit i zavidan uspjeh. Za svog radnog vijeka - naime svojevoljno je otišao u mirovinu sa nepunih 35 - surađivao je sa gotovo pola milijuna renomiranih brendova, bilo s područja glazbe, sporta ili automobilske industrije. Danas pak posvećen je prenošenju znanja o pametnim tehnologijma mladim ljudima.

"Nakon nekoliko godina obilaženja plaža i punjenja baterija, odlučio sam se kako je vrijeme da društvu dam nešto zauzvrat. Tako se rodila ideja o platformama; radionicama gdje mladim talentiranim developerima, inženjerima i hackerima pomažemo da dođu do novih saznanja te olakšaju život zajednice u kojoj djeluju", priča Gaković.

"Tehnologija je poput sile gravitacije, ona je ključna sastavnica svakodnevnog života gotovo svakog žitelja Zemlje", nastavlja, "naš primarni cilj je pokazati kako je koristit u što efikasnijem smislu".

"Prije 200, 300 godina odvila se industrijska revolucija. Čovjeka je zamijenio stroj. Ti mehanizmi bili su veoma skupi pa se većina borila kako zaraditi koricu kruha. Danas su te alatke pristupačne svima. Koja god ideja vam padne na pamet imate je mogućnost realizirati putem IT tehnologije. Primjerice u Dubrovniku ste nekad procjenu vlažnosti tla morali odrađivati ručno. Sad više ne morate napuštati udobnost svoga ureda, dovoljno je koristit se daljinskim upravljačem. Na taj ste način uštedili 40 do 50 posto električne energije, ali i dragocjenog vremena."

"No, to je tek jedan od milijun primjera", objašnjava Gaković "bilo riječ o poljoprivredi ili medicini, mogućnosti su nepregledne".

"Najveći izazov, međutim, je ponukati ljude da usvoje ovaj stil života. Mladi za to imaju urođenu predispoziciju. Npr. zero-to-hero jednodnevni tečajevi okružje su gdje u jednom danu naučite klince kako napraviti vlastitu mobilnu aplikaciju, server rješenje ili elektronski uređaj. Onda slijedeći vikend u 48-satnom hackathonu pustimo te mlade da realiziraju ta tehnološka rješenja i jednom kad zakorače u virtualni svijet nema povratka."

"Zahvaljujući Internetu netko iz Dubrovnika ima potpuno jednak pristup informaciji kao onaj što sjedi za komputorom u Johannesburgu, San Franciscu ili bilo gdje drugdje."

"Dubrovnik je u mnogočemu ispred ostalih, pa tako i na polju pametne tehnologije. Pogledajte samo projekt smart klupa, gdje u svijetu na takvo što možete naići?"

Na pitanje kako uspjeti, Ceco Gaković poručuje: "Ovo će možda zvučati pretenciozno - pokušajte biti najbolji na svijetu. Odaberite određeno interesno polje, odijelite dovoljno vremena za se podrobno upoznati s materijom. Nemojte se bojati konkurencije. Ljudi nisu svjesni kako je lako uspjeti uz dobru motivaciju i potrebno znanje. Barem je danas putem Interneta lako osigurati tržište."

Što pak za njega predstavlja uspjeh Gaković skromno odgovara: "Nekima je uspjeh zgrnuti hrpu novaca; nekima izgraditi lijepu kuću; imati veliku obitelj; meni je uspjeh probuditi se u jutro s iščekivanjem što mi novi dan nosi i leć s osmijehom na licu u postelju".

Svojedobno suradnik kraljice popa Madoone i irskih rockera - U2, Ceco Gaković, ovom prilikom za čitatelje Portala Oko osvrnuo se na trendove u glazbenoj industriji.

"Nekoć ste morali odrađivati duge gaže. Danas je dovoljno imati svoju bazu obožavatelja u virtualnom svijetu kako bi sasvim pristojno živjeli. Long plejke i nosači zvuka su stvar prošlosti. Glazbu možete slušati putem Interneta, odnosno streaminga i zaraditi dobru cifru, ovisno o dogovoru sa provajderom. No, ovo je ljestvicu u stvaranju glazbe podiglo nešto više. Slušatelji prethodno kupovini mogu preslušati čitav album. Stoga vam nije dovoljno napisati šest dobrih i četiri osrednje pjesme. S druge strane, ovo vam, za razliku od ranije, otvara mogućnost potpisivanja ugovora sa više diskografskih kuća istodobno te raznovrsniji plasman svog proizvoda."

Komentiraj članak

Komentari