DDS-OV TIM ZA LOKALNE IZBORE

'REALIZACIJA PROGRAMA, RAD I ODGOVORNOST' Jelena Crnčević i Lukša Matušić kandidati za zamjenike Terezine Orlić

Jelena Crnčević i Lukša Matušić kandidati su za zamjenike DDS-ove gradonačelnice Terezine Orlić na predstojećim lokalnim izborima koji su danas predstavili svoj izborni program 'Mjera i sklad, Terezina i Grad'.

Kandidatkinja za gradonačelnicu Terezina Orlić na početku predstavljanja naglasila je kako su programi svih političkih stranaka u Dubrovniku manje-više slični. Prema njenom mišljenju to je zato što su "bazirani na problemima koji su danas prisutni u gradu, a godinama se nisu rješavali."

- Razlikovat ćemo se samo po tome želimo li ih riješiti, na koji način ćemo to napraviti i znamo li pristupiti problemu. Potrebno je sustavno i odgovorno raditi, a rad i odgovornost  je ono što moj tim pruža - kazale je Terezina Orlić.
Njezina kandidatkinja za zamjenicu je magistrica ekonomije Jelena Crnčević zaposlena u Zračnoj luci Dubrovnik koja je za sebe navela kako je bila nagrađivana studentica te da se slobodno vrijeme bavi sportom.

- Potaknuta nerješavanjem gorućih problema u Gradu Dubrovniku odlučila sam se politički aktivirati te sam odabrala DDS-ov tim na čijem čelu je Terezina Orlić koja u svom programu nudi konkretna, brza i efikasna rješenja s naglaskom na mlade - kazala je Jelena Crnčević koja je zadužena za kulturu u DDS-ovom timu za lokalne izbore.

Kandidat za zamjenika gradonačelnice zadužen za komunalna pitanja je dugogodišnji gradski vijećnik Lukša Matušić koji se predstavio kao diplomirani inženjer elektrotehnike i elektroenergetike zaposlen u HEP-u. Kandidatkinja za gradonačelnicu Orlić svoj tim je nazvala "spojem iskustva, mladosti, političkog znanja i velike volje."

Detaljnije predstavljajući program za lokalne izbore, Orlić je istaknula  niz mjera poput besplatnih dječjih vrtića i jaslica,  izgradnju novih vrtića, uvođenje jednosmjenske nastave i cjelodnevnog boravka u školama, besplatne tablete za učenike trećeg razreda osnovnih škola, uvođenje dodatnih programa u škole poput robotike i informatike, energetsku obnovu škola i stambenih zgrada, stanove za mlade obitelji u Pobrežju, Mokošici ili Komolcu, dom umirovljenika na Medarevu, izgradnju stanova za branitelje na Nuncijati te izgradnju muzeja domovinskog rata s memorijalnim centrom. Kao posebno značajno, Orlić je istaknula razvoj poduzetništva i eko-privrede  te iskorištavanje prirodnih resursa, a kao preduvjet za tu realizaciju, smatra ona, je sređivanje imovinsko-pravnih odnosa. Također, Orlić je najavila i pomoć Općoj bolnici Dubrovnik kroz izgradnju stanova za mlade liječnike ili sufinanciranje stambenog kreditiranja i ciljane godišnje donacije za nabavku potrebne medicinske opreme. Uz to, najavila je i uvođenje reda u gradskoj upravi kroz informatizaciju  i veću otvorenost kao i predstavljanje "proračuna u malom" pa bi tako prema mišljenju Terezine Orlić "gradska uprava bila transparentna, štedljiva, efikasna i suvremena."

- Svi navedeni projekti financirali bi se javno-privatnim partnerstvom, vlastitim sredstvima i kreditnim zaduženjem, a vjerujem da se sredstva svakako mogu pronaći i u postojećem proračunu - rekla je Terezina Orlić.

Govoreći o komunalnoj infrastrukturi Lukša Matušić osvrnuo se na izgradnju pročistača u Komolcu.

- Dobro je da se gradi, ali žalosno je da se s time hvalimo jer smo i ranije trebali omogućiti građanima pitku vodu zbog čega ne želim prozivati niti jednu vlast. Posvetit ćemo pažnju na oborinsku odvodnju i kanalizaciju jer izgradnja pročistača je samo pola posla - rekao je Lukša Matušić najavivši i katastar svih instalacija koji bi na jednom mjestu objedinjavao instalacije elektroprivrede, telekoma, vodovoda i ostalih.

Matušić je pohvalio reciklažna dvorišta te istaknuo kako bi bilo dobro da svaki kvart u gradu ima po jedno slično kao u Mokošici kao i da svi kontejneri budu podzemni.

- Lučino razdolje je sramota svih političara i u ovom trenutnu što možemo učiniti je da svim kućanstvima podijelimo kompostere te da obrazujemo djecu od vrtićke dobi da recikliraju otpad - rekao je kandidat za zamjenika gradonačelnice Matušić.

Terezina Orlić istaknula je važnost donošenja strategije razvoja turizma koja se prema njenom mišljenju mora donijeti u konsenzusu sa stanovnicima, institucijama, poduzetnicima, civilnim udrugama i ostalim. Riječ je, kako je naglasila Orlić, o dokumentu koji bi bio obvezujući za sve garniture vlasti u idućih 15 godina.

O kulturni je više govorila Jelena Crnčević koja je naglasila kako je potrebno realizirati tri kapitalna projekta: koncertnu dvoranu, izgradnju arheološkog muzeja i izgradnju knjižnice. Crnčević smatra kako je potrebno vratiti plaće svim djelatnicima u kulturnim ustanovama koje su 2009. godine bile umanjene za deset posto. Kandidatkinja za zamjenicu je navela i mjeru cjeloživotnog obrazovanja u suradnji sa Sveučilištem te renoviranje i obnovu postojećih sportskih objekata.
Kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Dubrovnika Terezina Orlić predstavljanje programa je zaključila pozivom svim građanima da izađu na izbore.

- Vjerujem da će prepoznati naš program i da će nam ponuditi povjerenje. Mi obećavamo realizaciju tako što ćemo puno raditi i biti odgovorni - rekla je Terezina Orlić.

Prisutnima se obratio i predsjednik Dubrovačkog demokratskog sabora Pero Vićan kazavši kako je posebno sretan jer predstavljanje ovog izbornog programa je potvrda kako DDS nije samo on.

- U ovom programu sam samo neznatno sudjelovao, a ovi mladi ljudi su smireno, sistematično, realno i objektivno oslikali stanje u Gradu te što sve kane raditi - rekao je Pero Vićan najavivši kako će ubrzo biti predstavljena i cijela izborna lista na kojoj će biti Đelo Jusić, Maro Vodopić, Doris Lepeš Matić, Paulina Bačić, Damir Čokljat, Mato Batinić, DDS-ov kandidat za župana Ivan Jelčić i ostali, a Vićan je otkrio kako će na listi biti preko pedeset posto žena.

Komentiraj članak

Komentari